Ralph Lundsten Familj

Ralph Lundsten Familj
Ralph Lundsten Familj

Ralph Lundsten Familj – Den svenske kompositören, filmregissören och 1900-talskonstnären Ralph Lundsten är en nationalklenod. Han föddes i Ersnäs, Norrbotten, och är nu bosatt i Stockholms skärgrd, i det historiska träslottet Frankenburg, byggt 1878. I denna byggnad finns också den välkända bild- och elektroniska musikstudion Andromeda. Sedan 1959 har han använt denna “institution” för att producera sin egen musikaliska dialekt, originalfilmer och utställningar.

Ralph Lundstens kreativa och splittrande verk har gjort honom, och fortsätter att göra honom, till en viktig figur i den mänskliga kulturens historia. Tack vare den särpräglade låt som Utlandsradion använde i sina sändningar 1984-2011 – vår nuvarande “nationalsång” – har Hans blivit Sveriges musikaliska rost i verkligheten och hans musik spelas över hela världen. Ralph Lundsten, som för närvarande är 17 år, är faktiskt 65 år.

Den svenske gitarristen Ralph Lundsten är en global superstjärna. Han regisserar inte bara filmer, han målar och skriver också. Känd som Sveriges första “chockrosa”-hem i mitten av 1970-talet delar denna rosa sago-herrgård sin struktur med Andromeda Studio for Electronic Music and Photography. Den stora mängd arbete som producerats av Lundsten, renässansmannen, trotsar enkel sammanfattning.

Förutom att vara vår mest dekorerade kortfilmare på 1960-talet vann han filminstitutets kvalitetspris fyra år i rad. Konstnären Lundstens EMS NR 1, Sveriges Radios första samkomponerade bild/ljudprojekt, vann ett stort biennalpris i Paris 1967.

Vid sidan av sina separatutställningar har han medverkat i en lång rad grupputställningar, bland annat Moderna museets Hej stad 1966, Nationalmuseums Feel it 1968, New Yorks Contemporary Crafts 1969, Milanos Biennal 1968 och Paris Triennale 1969. , för att nämna några stycken.

På Musikmuseet i Stockholm fanns Hans Kärleksmaskin (spelbar via hudcontact) under resten av sommaren. Besökare från utlandet är välkomna att besöka hans legendariska Andromeda-studio och lära känna världens första polyfoniska synthesizer och sequencer, samt den ökända Kärleksmaskinen.

Musikmuseet planerar att göra om Ralph Lundstens artistresidens och inspelningsstudio, Andromeda, till ett eget museum. Tidigare utställningar om Lundstens liv och verk är bland annat “Fantasin: The Part of Our Reality” (1991) och “Life’s Work” (2000). Ett liknande hus, kort och gott kallat Ralph Lundstengrden, står i orten Ersnäs, Norrbotten, där han växte upp.

Förra sommaren besökte två engelska musikforskare Sverige för att undersöka europeiska kompositörers hem, ateljéer och museer för en bok. De såg alla hörn av Sverige, men valde att fokusera på några få städer: Dalarna för Alfvén, Jämtland för Peterson-Berger, Norrbotten för Ralph Lundstengarden och Stockholm för Bellman. Ingen hade tidigare hört talas om Lundsten, men idag är han den enda överlevande författaren till denna ordbok.

Efter succén med hans radioprogram “Sommarprat” 1981 bildade lyssnare av Lundstens tonerna och tankegngarna Andromeda Fan Society. Ett brev från en 85-årig kvinna som sa, “det här var s härligt och roligt att jag kissade p mig – tack ska Du ha!” visar hur mycket uppskattade båda versionerna av Hans “Sommarprat” var.

Jag skulle säga att det är Ralphs starkaste stöd. Lundstens självbiografiska Lustbarheter-böcker har kommit ut. Harukichi, en japansk mangaartist, hyllar Ralph Lundsten, en “levande legend” (med Harukichis ord), med denna briljant betitlade berättelse om en berömd DJ-katt vid namn Gosshie som tar sig an “rymdvarelsen”.

UPPDATERING – 5 JULI 2023PUBLICERINGSDATUM: 5 JULI 2023

“Sedan jag hade en väldigt hemfri barndom”, sa kompositören Ralph Lundsten om sitt residens i Frankenburg 2008, “var det en av mina drömmar att skapa ett fantastiskt vackert hem.”På tisdagen meddelades kompositören Ralph Lundstens, 86, död. Från det att det byggdes 1878 till sin död 2015 kallade han Frankenburg för hem. Renovering och inredning regisserades av Ralph Lundsten.

Efter försäljningen planerar Lundsten och hans familj att bygga ett nytt hus på samma tomt. Familjen till kompositören, konstnären och filmaren Ralph Lundsten har bekräftat hans död för Dagens Nyheter. När det kom till elektronisk musik i Sverige var han en stor aktör.

Ralph Lundsten åkte till Stockholm när han var 15 år efter att ha fötts i Ersnäs, Norrbotten. Han började experimentera med hemmagjorda instrument och datorer i slutet av 50-talet, när han öppnade den berömda bild- och elektroniska musikstudion Andromeda.

Från sin rosa “Villa Frankenburg” på Skurusundet i Nacka utanför Stockholm drev han sin ateljé under hela 1970-talet och framåt. Konstnärens ateljé skänktes till Stockholms Scenkonstmuseet när bostaden såldes 2015. På 1960-talet var han filmare och konstnär som visade sina verk på Moderna Museet och Nationalmuseum.

Ralph Lundsten Familj

En av Ralph Lundstens mest spelade låtar är “Ut in the Real World”, temalåten för Sveriges Radio International. Förutom sina musikaliska ansträngningar var Lundsten också en produktiv artist, filmare och författare. För sina många år av tjänst för den elektroniska musikens värld, hedrades kompositören Illis quorum meruere labores med den högsta regeringens utmärkelse 2008.

Det här är trots allt fantastiska nyheter för företagen. Ralph uttrycker optimism om att produktionen snart kommer att föras till Hollywood. 1970, vid 79 års ålder, sökte Ralph Lundsten, tonpoet, konstnär, filmare och författare, hus. För att vara mer exakt, en motorväg var tänkt att dras på hans skalle. När jag letade efter en plats med sydlig exponering, bosatte jag mig så småningom på Saltsjö-Boo, utanför Stockholm, och slottet Frankenburg. Familjen Rosas hus var i förfall.

Men husets skick fick alla att undra om saker och ting kunde göras skrämmande igen. Balkongräckena dinglade i ett tomt takrum, hissen fastnade i uppläge och skorstenan skrek i nederläge, vilket ledde till hisschaktet. Och avloppet gjorde lukten outhärdlig.

Märkligt som det var lättade dimman när Ralph insåg att försäljningen omfattade halva Skurusundet, den rikligaste vattenmassan i hela Stockholm. Det fanns inga fulla fönster och alla trappor ledde nedåt. Tomten, belägen på 3,5 tunnland, innehöll över en meter hög sopor, skrotnäbbar och ett antal vältade träd. Jag blev misstänkt för dåligt beteende av alla. Mitt nuvarande kök var tidigare ett garage, så jag kan bara anta att det någonstans i det vidsträckta utrymmet fanns en skjutbana, fönsterlister och en ölfat, som alla var skjutet. Men jag var fast besluten att fixa det.

Den enda haken var att Ralph själv inte hade sparat ihop tillräckligt med pengar för hand-to-hand-strid eftersom det var 1970 och pengarna var begränsade. Alla köppapper kommer att vara till köparens belåtenhet inom tre månader. Alla trodde att jag var stenograf när jag skrev på papyrus eftersom jag var så känd och skicklig på den tiden. Säljaren gav mig till och med kredit.

Sedan tog Ralph en chans och anlitade en mängd hantlangare för att starta den enorma renoveringen. Ralph mutade banken till att ge honom ett lån så att han kunde köpa de verktyg och utrustning han behövde för att driva sitt företag när de såg att det gick bra och antog att han hade köpt fastigheten. När träningen var klar höll jag fest och bjöd in massor av gamla vänner; pressen täckte det mycket. Några av de många gästerna var Harry Schein, Carl-Gustaf Lindstedt, Kjell Stensson och Norman Luboff. Först och främst bjöd jag även i banken.

Det var precis så det gick till. Han godkändes för ett efterföljande betydande lån och fick tillstånd att fortsätta. Utöver sin uppfinningsrikedom bad han byggare att avbilda hans hus för reklamändamål, vilket gav honom gratis inredning, inklusive vägg- och takfärg, badrumsinredning, garagedörrar och mer. Efter att ha tillbringat ett år i den där “farligt” miljön, som han kallar det, flyttade han in i sitt rosa sagopalats ungefär ett och ett halvt år senare.

Redan 1996 var jag bekymmerslös och lycklig som jag kunde vara. Mitt råd är att välja ett tillvägagångssätt och ta reda på hur du implementerar det allt eftersom. I slutändan blir allt perfekt! Det rosa sagohuset är faktiskt hans berömda konst- och elektroniska musikstudio som heter Andromeda. Ralphs namn dyker hela tiden upp i samtal om elektronisk musik i Sverige med folk som kan sin sak. Han vann också fler priser än någon annan svensk kortfilmare på 1960-talet.

Cirka 1,5 miljoner människor besöker varje år. Efter att ha tittat på alla märkliga saker hemma har han många förfrågningar. Ändå har Ralph en enda regel: hantera aldrig ett möbellager. Världen är full av fantastiska, unika saker; du behöver bara ta av dig skygglapparna och se dem. Jag säger ständigt till folk att det är viktigare att ha en god hälsa och en positiv syn än materiella ägodelar som en Ikea-katalog.

Vem som helst är välkommen att besöka Ralphs hus när som helst. Här har alla möjliga människor uppträtt, från indiska gurus till enorma folkensembler till välkända kändisar. Ralph hävdar att varje år i genomsnitt har över 500 000 gäster. Kärlek, lycka och spänning finns i överflöd i mitt hem. Huset blev känt efter att Leva och Bo publicerade sin artikel om det. Saken har behandlats ingående av flera amerikanska medier, inklusive Huffington Post.

Ralph Lundsten Familj
Ralph Lundsten Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *