Laleh Pojkvän 2022
Laleh Pojkvän 2022

Laleh Pojkvän 2022 – Den svenska singer-songwritern, skivproducenten, gitarristen, pianisten och skivbolagschefen Laleh Pourkarim (persiska: , IPA: född 10 juni 1982). Hon hade en kort karriär som skådespeleri innan hon släppte sitt debutalbum, helt enkelt kallat, 2005, som blev den bästsäljande skivan det året i Sverige.

Sedan dess har hon släppt åtta album till i studion. Hon talar också flytande persiska, hennes föräldrars språk, och svenska, hennes födelsespråk. Hon deltog i den svenska tv-serien S mycket bättre 2011, där flera musiker omarbetar varandras låtar, som en av deltagarna. Både kritiker och tittare berömde hennes arbete med programmet.

Efter showen hänvisade pressen till händelsen som “ett andra genombrott” för hennes karriär. “Some Die Young”, från hennes album Sjung 2012, blev en global hit och en minnessång i kölvattnet av de norska attackerna 2011. Den certifierades 14 gånger platina i Norge, dubbel platina i Sverige, och gav Laleh hennes andra hit i Danmark och hennes första i Österrike, Finland och Tyskland.

I oktober 2013 släpptes Colors i Skandinavien. Hon har arbetat med musiker inklusive Shawn Mendes, Adam Lambert, Demi Lovato och Ellie Goulding efter att ha skrivit på ett världsomspännande kontrakt med Island Records i januari 2014. Hennes EP, Boom, är tillgänglig nu. Hon släppte Kristaller 2016 och Vänta! det här året. Hennes debutalbum med Universal Music Sweden släpptes 2022, och den hette Vatten.

Personlig historia och historisk kontext

Laleh föddes i hamnstaden Bandar-e Anzali i norra Iran, men hon och hennes familj flydde nationen 1983, först till Azerbajdzjan, sedan till Vitryssland och slutligen till ett flyktingläger i Tidaholm. Den persiska termen Laleh () betyder tulpan, som är både en vanlig blomma och ett vanligt emblem i den iranska kulturen.

Vid åtta års ålder flyttade hon och hennes familj till Sverige (hon har nu dubbelt medborgarskap), och när hon var tonåring bosatte hon sig i Göteborg, där hon gick gymnasiet i det multietniska området Angered. Hon gick på Hvitfeldtska gymnasiets musikprogram och växte upp omgiven av klassisk musik, balett och cirkusmusik. Hon utvecklade senare en uppskattning för punk, reggae och jazz.

Hon tog också upp gitarr och startade med hjälp av sin lärare Bejola ett jazzband när hon var tonåring. Sedan lärde hon sig att spela saxofon och slagverk. Hennes far, Houshang Pourkarim, gick bort 1994, och hon är hans dotter. Från Bandar-e Anzali, Iran, blev han framträdande som konstnär, journalist och etnolog och landsbygdssociolog som motsatte sig den islamiska regimen i Teheran.

Hon pratade på S mycket bättre och pratade om hur svår hennes uppväxt var, hur hon var tvungen att röra på sig mycket och hur hon fick se sin pappa dö. 1994 var han på sommarläger när han såg en kvinna ramla ur en kanot och ner i vattnet. Medan Houshang paddlade ut för att hjälpa henne kantrade kanoten. Lalehs pappa kom dock inte upp ur vattnet levande.

Atefe, Lalehs mamma, flydde från Georgien till Azerbajdzjan innan hon begav sig till Iran, där hon skrev in sig på Teherans universitet för att studera jämförande litteratur. En mediebiografi hävdar att Laleh, efter att ha flyttat till Sverige med sin familj, kunde ta upp språket på bara elva dagar.

Hon gjorde sin skådespelardebut i Josef Fares-regisserade 2000 svenska filmen Jalla! Jalla!, som blev en dundersuccé hos svensk publik. Efter att ha tillbringat två år i Skellefte, flyttade Laleh till Stockholm 2010. Medan hon var notoriskt ovillig att göra intervjuer före 2011, har hon sedan dess blivit mer öppen för media och till och med gjort framträdanden i talkshows och andra tv-program.[citat saknas. ]

Laleh Pojkvän 2022

Karriär inom musik

Laleh Lalehs tidiga karriär och karriärhöjdpunkter sträcker sig från 2003 till 2005. Innan hon gjorde sitt debutalbum i studion startade hon sitt eget produktions- och förlagsbolag som heter “Lost Army” och ingick ett avtal med Warner Music Sweden för både inspelning och distribution. Hennes tidiga verk har liknats vid Sting och Seal, två andra vuxna samtida konstnärer.

Våren 2005 publicerade hon sin självbetitlade debut, från vilken en del av intäkterna skänktes till välgörenhet. I Sverige debuterade den som nummer 1 och tillbringade totalt sjuttioen veckor inom topp sextio, vilket gjorde det till årets mest sålda album. När det släpptes möttes albumet av ett brett kritikerros, trots vissa klagomål på att det var för sprettigt och genrehoppande.

“Invisible (My Song)” var albumets ledande singel, och den nådde nummer sju i Sverige i februari 2012. Den efterföljande singeln, “Storebror”, var inte lika populär som “Invisible”, men följande singel, “Live Tomorrow, ” blev en omedelbar hit och tillbringade flera veckor i toppen av Sveriges Radio P3:s radioprogram “Spår”.

Den nådde #20 på Sverigetopplistan och #13 i Danmark. 2005 hedrades hon med en rad utmärkelser, inklusive Årets artist, ProÅrets dukare, och priset Årets Nya Artist vid Svenska Grammis, där hon nominerades sju gånger. Vid P3 Guld Awards 2006 fick hon fyra nickningar och tog hem två troféer för Årets nykomling respektive bästa kvinnliga artist.

Jag, Princess och Simon från 2006-2010

Konsert i juni 2009: Laleh 2010 Landskronakonsert med Laleh. Prinsessor (som översätts till “Princesses”) släpptes 2006 och nådde plats #3 på den svenska albumlistan. Trots att det har släppts fyra singlar låg albumet bara kvar på listorna i totalt tjugonio veckor. Prinsessor fick, till skillnad från sin prisbelönta föregångare, blandade recensioner från svenska kritiker, som tyckte att skivan var för spretig och att hon hade tappat sin “unikhet”.

Efter att ha tagit lite ledigt släppte Laleh Me and Simon, hennes tredje studioalbum, 2009. 2006 flyttade bandet från New York City till Skellefte, en liten stad i norra Sverige, som allmänt anses ha påverkat albumets folkmusik. popljud. Idén till “Bjurö klubb” fick hon från ett av ortens naturreservat. Svenska kritiker fick en rad reaktioner, från positiva till negativa.

När albumets lead låt släpptes nådde den en topp på plats 41 på den svenska singellistan. Albumets ledande singel, “Big City Love”, nådde också nummer 32 på grund av stor efterfrågan på albumnedladdningar. I maj 2009 blev den singel, även om den aldrig kom tillbaka till listorna. De efterföljande albumen “Bjurö klubb” och “Mysteries” var inte kommersiellt framgångsrika.

Laleh Pojkvän 2022
Laleh Pojkvän 2022

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *