Zecira Musovic Partner
Zecira Musovic Partner

Zecira Musovic Partner – Den svenska målvakten Zeira Muovi (serbisk kyrilliska: еира уoви; född 26 maj 1996) tävlar för närvarande för Chelsea i Women’s Super League och det svenska landslaget. Muovi föddes i en familj med bosniska anor i Falun, Sverige. På grund av de jugoslaviska krigen var hennes familj tvungen att lämna sin hemstad Prijepolje, Serbien.

Efter att ha flyttat till Skåne med familjen började Muovi spela för det unga laget Helsingborg Stattena IF. Hon avslöjade att hon hade bosniska anor och tillbringar sina årliga semestrar i Bosnien och Hercegovina, dit hon åker för att se familjen och sin “favoritstad”, Sarajevo.

Jobba i en klubb

vid nio års ålder gick Muovi med i fotbollslaget i Stattena IF. Hon var en del av klubbens division 2 senior damlag i två år (2011 och 2012), under vilken tid hon spelade en viktig roll i klubbens upphöjning. I oktober 2012 flyttade hon från Stattena till LdB FC Malmö. Hon var reservmålvakt 2013 när Malmö vann den damallsvenska titeln och Årets målvakt var óra Björg Helgadóttir.

Malmö bytte namn till FC Rosengrd för den Damallsvenska säsongen 2014, och efter att Helgadóttir lämnade klubben under vinteruppehållet, kastades Muovi in i förstalagets tävling. Efter det kämpade Muovi och den tyska importen Kathrin Längert om förvaringsplatsen i Rosengrds lag. Efter Muovis utökade a-lagsspeltid i Damallsvenskan 2015 uttryckte klubben tillfredsställelse med hennes framsteg och skrev på henne på ett nytt 2,5-årigt avtal i maj 2015. Muovi var fast besluten att ta sig till toppen av målvaktsvärlden.

I november 2018 var han medlem i FC Rosengrd.

Två skador gjorde Muovi åt sidan inför den Damallsvenska säsongen 2016. Efter att Muovi skadat sig i armen när hon spelade för Sveriges U-23-lag tog Rosengrd in den kanadensiska vårdnaden Erin McLeod. Klubben tog in Sofia Lundgren, en rutinerad veteran, som försäkring ifall McLeod skulle slita av hennes främre korsband.

Therese Sjögran, fotbollschef för Rosengrd, övertygade Muovi att stanna trots sin besvikelse över att förlora sin startplats när McLeod återvände från sin knäskada. Hon bestämde sig för att inte begära en byte så att hon kunde arbeta på sitt spel med sin kanadensiska veteranmotståndare.

Muovi tecknades om av Rosengrd i oktober 2017 för ytterligare tre år. Hennes lojalitet var och är orubbligt lovad till FC Rosengrd, som hon proklamerade. När McLeods lukrativa kontrakt inte förnyades avgick hennes lagkamrat och snart blivande fru Ella Masar i protest.

Karriärmöjligheter utomlands

Svenska U19-laget som Muovi var kapten till 2015 UEFA Women’s U19 Championship finalen i Israel. Hon blev bestört när FC Rosengrd hindrade henne från att tävla på grund av en schemakonflikt med klubbspel. Att Sveriges U-19-lag triumferade bara ökade förolämpning till skada. Muovi var inte det första alternativet för sin klubb, men Sveriges nya landslagstränare Peter Gerhardsson valde henne ändå att spela i den första omgången av kvalificeringen till 2019 FIFA Women’s World Cup.

Efter att ha suttit på bänken i några matcher förtjänade hon äntligen sin jungfru-seniorkeps i mars 2018 och skapade rubriker med ett “clean sheet” i en 3-0-seger mot Ryssland i Algarve Cup 2018. När Hedvig Lindahl skadades under Sveriges vänskapsmatch mot Italien i oktober 2018 blev Muovi kallad att göra sitt andra landslagsframträdande.

På grund av sin dåliga hantering gjorde Daniela Sabatino matchens enda mål. Hon, tillsammans med Lindahl, och den otillgängliga Jennifer Falk, var de tre målvakter som Sverige valde till 2019 FIFA Women’s World Cup i maj 2019. Hon var en av de 23 spelare som valdes ut den 13 juni till 2023 FIFA Women’s World Cup truppen.

Intim sfär

Muovis ishockeyspelares pojkvän är svensken Alen Bibi. Muovi tog sin kandidatexamen i nationalekonomi från Lunds universitet 2018. Även hennes syskon Huso Muovi spelade fotboll på lägre nivå. Muovi håller en personlig blogg uppdaterad på sin domän. Hon har starka åsikter om politik och har offentligt kritiserat två av sina nätvänner för att de röstade på det splittrande partiet Sverigedemokraterna i det svenska riksdagsvalet 2018.

Zeira Mu’ovi har aldrig varit blyg för att dela med sig av sina åsikter, vare sig på sociala medier eller i sällskap med vänner och familj. Men molvatten kan uppleva en viss förvåning över att hennes ställningstaganden ses som ny. Några av skämten jag twittrar om blir dagens mest populära. En person kan tänka, “shit, är inte detta självklarheter?” Säger Muovi:

“Det är verkligen chockerande att folk tror att jag är kapabel att säga vad jag tycker, medan i verkligheten är allt jag ser är enkla missförstånd. Jag har alltid varit den som säger till om jag tror att något är fel. Även när jag gick i skolan hade jag intrycket att mina lärare var ute efter att få tag på mig eller mina klasskamrater. Insatserna har alltid varit höga med detta.

“Är du trög?”

Frågor om jämställdhet kommer först och främst. Hur damfotbollen kan utvecklas med större stöd och erkännandenition. – Jämförelse är kul för mig, därför är det nummer ett. Du kan inte jämföra de två. Har vi fått samma ekonomi trots att vi har en mindre befolkning? Det är faktiskt sant. Jag ska köpa allt.

Men det handlar inte alltid om pengar; i många fall handlar det om att skaffa ett strukturerat träningsupplägg eller ett medicinskt gym för att kunna utveckla sin sport. Muovi pausar en stund innan hon säger: “Då hoppas jag att vi kan utveckla den ekonomiska biten också, generera mer publik.” Jag är inte blind för skillnaderna; Jag kan se dem. Att det är omöjligt att jämföra med denna metod.

Hans åsikter på hemmaplan har mycket stöd. Alen Bibic, pojkvännen och hockeyspelare, berättade för hockeysverige.se hur hans perspektiv på debatten förändrades inför VM 2019 i Frankrike. Jag hade inte tänkt på det innan jag träffade Zeira. Jag trodde verkligen att alla borde ge tillbaka till sina respektive publiker, institutioner och liknande. Jag håller stenkoll på det, sa Bibic. Men nu när jag ser hur mycket tid hon lägger på fotboll har jag ett nytt perspektiv på saken. Hon och hennes lagkamrats lägger ner ungefär lika mycket tid som herrarna.

Zecira Musovic Partner

Exakt vad jag menar när jag säger “Han förstår mig”

Det var en stor överraskning, som Muovi förklarar. När en man i elitidrottsvärlden uttrycker sig på det här sättet brukar det innebära mycket pengar. Det är därför det faktum att han är min pojkvän betyder så mycket för mig, säger hon. – Jag kan inte tro vilket språng i förståelse han har gjort från början till nu.

Det är en helt annan tolkning, eftersom han ser mig somna varje natt. Till ett T, precis. Han förstår verkligen mig och hur det är att vara elit-pulka, och han får mig som person också. Nu när han vet hur man kombinerar de två är han till stor hjälp för mig. Muovi är en vanlig spelare för FC Rosengrds styrande organ, men han ligger tvåa i ligan efter Hedvig Lindahl.

Det är avgörande för 23-åringen att backa den som redan är i täten, även om hon själv vill tävla om förstaplatsen. I måndags gjorde till exempel Jennifer Falk, som också deltog i VM-äventyret, sin debut i en match mot Danmark. Jag dyker upp till varje träningspass med avsikten att ge allt. Sedan dess har jag slutat tänka på hur jag inte ska gå in i spel utan några förväntningar.

Muovi säger, “Jag har en bra mlvakt framför mig, och så länge hon håller den här nivån måste jag jobba extremt hårt” och tillägger, “Vi tre mlvakter har haft en hel del läger tillsammans den senaste tiden.” Vi lärde oss under virtuell verklighet hur viktigt det var att behandla varandra med respekt. Att veta hur Hedvig opererar och vad mitt förhållningssätt ska vara gentemot henne är lätt för mig.

Det var en riktigt svår tid.

Det ska inte antas att Zeira Mu’ovis tuffa exteriör och introverta natur gör henne immun mot känslan av att vara oälskad. Men jag har lärt mig att hantera det på ett helt nytt sätt. Det är bara fotboll vi spelar. Jag hoppas verkligen att jag kan fortsätta utveckla det bettet för det är väldigt, väldigt viktigt, säger mlvakten. – Jag hade tidigare haft mycket problem med det. Det var inte ovanligt att jag strövade runt och funderade över tillståndet på gymmet och omklädningsrummen.

Att jag skulle ha svängt på dem. Är jag också mindre värd? Ibland var det ganska svårt. Tror du att det kommer att bli lättare när året går? – Min åsikt är baserad på erfarenhet. För några år sedan, när jag fick frågan hur viktig erfarenhet är, trodde jag att det var ett skämt. Hej, jag är bra på planen, så låt mig spela! Men jag blir mer och mer övertygad om att det är avgörande.

Fanns det någon gång då du tänkte “Åh, nu ska jag tävla i det här?”

Hundra procent. För ett bra antal år sedan, när det var… riktigt tufft. Välgjort troll. Någon förlorade en dålig match, och det verkade som att allt gick emot dem. Det gick dåligt off-script i skolan också. Då insåg jag att “det här är inte coolt”. Men Muovi säger att hon är tacksam mot fansen för att de hjälpte henne att se fotboll som något mer än bara en blodig syssla.

En 13-årig jag skulle ha svarat entusiastiskt på “ha kul!” om någon hade gett råd. Om man inte har det så fungerar det inte. Det är när du börjar komma till din rätt som spelare och person. Då skulle motivationen att spela fotboll försvinna, säger hon. Det är dock enklare att säga än att göra. Det är så mycket enklare att säga än att göra!

Zecira Musovic Partner
Zecira Musovic Partner

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *