Wanda Bendjelloul Sjuk
Wanda Bendjelloul Sjuk

Wanda Bendjelloul Sjuk – Det har gått sju år sedan hans yngre bröder lämnade hemmet. Det verkade på eftermiddagen som om Johar Bendjelloul också hade tappat en del av sig själv. Smärtan, tror han, kommer aldrig att ta slut. En gång i tiden hade jag en annan typ av lätthet i själen; en som jag fruktar att jag aldrig kommer att återfå. Det gamla jaget är sedan länge borta, och jag kan knappt minnas vem jag var innan.

Jag känner mig bräckligare än vanligt för tillfället, vilket måste vara tragiskt, men sånt är livet, säger han. Nyheten att hans yngre bror, Malik Bendjelloul, tagit sitt liv exploderade som en bomb. Malik var bara 36 år gammal. Inte bara på hushållet Bendjelloul, där Johar är familjeöverhuvud. Många chockades av det globala självmordsfenomenet: Hur kunde någon så framtidsfokuserad ha så otur i nuet?

Klan: Frun Han har en dotter med sin fru, journalisten My Rohwedder. Han har även en bonusdotter och ett barn från ett tidigare förhållande. Ny programdirektör för Ekot börjar arbeta 2022 med blick på valåret. Tidigare DN-skribent, SR Studio Ett och P1 morgonprogramledare, SVT Gomorron Sverige och Kulturnyheterna programledare.

Ewa Frölings självbiografi, Moder liv om att drabbas av cancer, är vad jag läser just nu. Kostnaden är hög för hur bra den är. För bara ett år sedan vann Malik Bendjelloul den högsta utmärkelsen en filmskapare kan få: en Oscar för sin dokumentär Searching for Sugar Man. Samtidigt vill han fortsätta leva på sin kunskap och ta hand om honom. Han tillbringar fortfarande mycket tid med mig.

Att få folk att försvinna är lätt att göra, och jag vill inte att det ska hända. Av denna anledning känner jag mig tvungen att fortsätta diskutera honom och tvinga mig själv att tänka på Malik, om än kort, dagligen. På förmiddagen på Radiohuset i Stockholm där Johar Bendjelloul gör sitt jobb. Foto av Per Kristiansen. Bara två år skilde dem åt, men de var alltid nära och hade varit det från barndomen i Ängelholm, då de skapade fantasivärldar tillsammans.

När Johar Bendjelloul växte upp, säger han, var det ett konstant flöde av läkare och idrottare. När de båda så småningom bestämde sig för att flytta till Stockholm började de parallella karriärer inom medie- och filmbranschen. När Malik Bendjelloul vann en Oscar hånade han sin storebrors framgångar och hälsade honom med frågor. Johar Bendjelloul visste att bröder hade varit nere ett tag.

Men det var en otrolig ödesvändning att det skulle sluta så. Krisens oundvikliga kedjereaktion blev att dränka sina sorger i alkohol. Samma dag drack jag all sprit jag ägde bara för att kunna bli full. Det var testet som man kunde ta med händerna. För i ett ögonblick insåg jag vilken effektiv tankekontroll det var. Det sliter i sömmarna och skapar ordning i kaoset.

Jag visste dock från ett vidare perspektiv att “den här platsen kommer aldrig att bli bättre”, som han uttryckte det. Jag tänkte, “Det här är en mycket svår tid i mitt liv.” Dagen efter tog han ett radikalt beslut: att sluta dricka alkohol cold turkey. Ett beslut som sedan dess har format viktiga delar av hans liv. Jag tvivlade inte ens ett ögonblick.

Jag kunde se hur jag skulle spendera varje kväll framför mig. “Drogen” han valde var ett lugnande medel. Efter tragedin sov han på löparskorna varje morgon i 40 dagar i sträck. Det verkar så snabbt, men det gav mig faktiskt en känsla av lugn och mycket endorfin. Dessutom motiverades jag att prioritera bra mat- och sömnvanor.

Johar Bendjelloul har faktiskt en växande alkoholaversion under ganska lång tid. Han var veteran på att komma till jobbet innan gryningen som programledare, idag på Ekot och tidigare på SVT och P1-morgon. Plus, med alarmet inställt på 4:30 på morgonen, fanns det inte mycket tid för att fira eller insupa. Dessutom kräver direktmeddelanden hela din uppmärksamhet. Jag har alltid tyckt att det var kul att dricka förr, men firandet avtog gradvis.

Jag insåg äntligen att alkohol är en välsignelse. Han säger: “Jag har inte tid att ägna en hel timme åt att behandla mig själv varje dag.” Vi fick barn också såklart. Och alkohol går väldigt dåligt till mellanmål på alla plan. Människan är inte så smal som önskat och känner sig trött dagen efter. Jag insåg att alkohol inte fick fram det bästa i mig. Han ser inget annat än bra i att fler unga väljer att avstå från alkohol, och inte bara för sin egen skull.

Wanda Bendjelloul Sjuk

För, säger han, det är obestridligt att alkohol är en stor social fråga – en destruktiv kraft som bidrar till våld, psykisk ohälsa, för tidig död och social störning. Samtidigt deklarerar han att en ny trend har dykt upp i Sverige: att konsumera cannabis i stället för alkohol. – Och kanske detär inte så lyckligt lottad. Men jag har märkt att folk idag har mycket mer kunskap om hälsa och välmående i allmänhet.

Jag tror att upplysning är en del av samma trend, med fler som försöker dra ner på socker, rött kött och fett. Många människor idag vill bara må bra hela tiden och är mindre kräsna om hur de tar sig dit. Johar Bendjelloul har de senaste två månaderna valt att tala mer öppet om hur hans brors självmord tvingade honom att sluta med alkohol. Delvis i SR och podden Värvets dagliga funderingar. Responsen har varit riktigt hög.

Det är uppenbart att detta är ett problematiskt område. Värvet-avsnittet blev ett av de mest lyssnade medierna jag någonsin hört, och jag har fått en flod av meddelanden från folk som säger att de kan relatera till historien för att de har haft liknande upplevelser eller känner för att de kommer hem. Det är som om människor alltid behöver en förklaring, som att en människa är ett mysterium som måste lösas.

Bendjelloul, Johar Under de senaste åren som nykterist har han också fått nya insikter om hur obehagligt det kan vara att gå på fester och ständigt bli ifrågasatt om varför man skyr promille i glaset. Alla faller till slut för utmattning. Det är som om folk alltid vill ha en förklaring, som om en person är ett mysterium som måste lösas. De undrar om det på något sätt är islamiskt.

Har du ett problem? Har du en bil? Tiden då kvinnor får reda på om de är gravida. Det är fascinerande att se så många människor reagera på det här sättet. Under firandet har han sett att en “askungeögonblick”, för att använda Johar Bendjellouls term, ofta dyker upp. Det inträffar vanligtvis runt lunchtid eller lite tidigare, som i en berättelse. – När du når den punkten av utmattning vet du att det är dags att komma hem.

Att vara ute offentligt kräver en viss nivå av uthållighet. Det är inte lätt att ha tålamod med de som är trasiga när man inte är trasig själv. Du kan fråga vilken polis, veterinär eller säkerhetsvakt som helst. Istället har han lärt sig ett nytt knep för fester: powermingla. Han kommer att vara där tidigare än väntat eftersom det är då han upptäcker att folk är mest mottagliga för ett mellanmål.

Det viktigaste han har lärt sig är hur mycket mer tid han kommer att ha om han slutar vara kall och sömnig hela tiden. Förbättringar i livskvalitet är märkbara. Det verkar nu helt osannolikt att han någon gång ska börja dricka normalt igen. – Det är en fin fräschör, en gris. En önskan om mer lycka. Jag tycker att det är en jättebra investering! Jag anser att beslutet att bli nykterist är ett av de stoltaste och lyckligaste ögonblicken i mitt liv.

Wanda Bendjelloul Sjuk
Wanda Bendjelloul Sjuk

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *