Malena Ernman Längd
Malena Ernman Längd

Malena Ernman Längd – Mezzosopran operasångerska Sara Magdalena Ernman (född 4 november 1970) kommer från Sverige. Hon har även sjungit chansons, kabaré, jazz och medverkat i musikaler förutom opera och operett. Hon har blivit antagen till den prestigefyllda Svenska Musikaliska Akademien. 2009 sjöng Ernman “La Voix” för att representera Sverige vid Eurovision Song Contest, där den placerade sig på 21:a plats.

Tidigare år

Ernman växte upp i Sandviken efter att ha fötts i Uppsala och gått på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt Musikkonservatoriet i Orléans, Frankrike, och Kungliga Operans skola för sin formella musikaliska utbildning. Hon gifte sig med den svenska skådespelaren Svante Thunberg, som hon träffade för första gången när de medverkade i en musikdokumentär om kompositören Joseph Martin Kraus som sändes i svensk tv 2000. De har två döttrar: Beata Ernman, en sångerska, och Greta Thunberg, ett klimat aktivist.

Operas

1997 sjöng Ernman i Vadstena-premiären av Ivar Hallströms 1897 opera Liten Karin; mezzot Malena Ernman prisades för sin insats som prinsessan Cecilia, kung Erik XIV:s syster. 1998 sjöng hon Rosina i Barberaren i Sevilla på Kungliga Operan i Stockholm, där kritikerna hyllade hennes “imponerande teknik” för att “forma karaktären med hånfullt god humor”.

En annan recensent sa om henne “i vokalt fokus och uttryck ligger hennes fylliga, I den första moderna operapremiären på Drottningholms slottsteater i Stockholm i juli 1999 sjöng Ernman Ziöbergs byxparti under kapellmästaren Roy Goodman i Jonas Forssells Trädgrden.

Hennes Nerone i Händels Agrippina, tillsammans med Rosemary Joshuas Poppea och Anna Caterina Antonaccis Aggripina, hyllades som “den mest övertygande bratiga unga man man kan tänka sig” under en föreställning i Bryssel 2000. På Drottningholmsfestivalen 2001 gjorde Ernman rollen som Sesto i Händels Giulio Cesare.

Sommaren 2002 sjöng hon rollen som Nancy i Albert Herring på Glyndebourne Festival; sommaren därpå sjöng hon rollen som prins Orlovskij i Johann Strauss Die Fledermaus, som också fanns med på BBC Proms. Ernman gjorde rollen som Diana i La Calisto i Wien 2002–2003.

Hon uppträdde som Donna Elvira i Don Giovanni på La Monnaie i Bryssel 2003–2004 och som Lichas i Hercules av George Frideric Handel vid festivalen i Aix–en–Provence med Les Arts Florissants under dirigent William Christie; denna produktion reprisades senare på Parisoperan och Wienfestivalen.

Ernman skapade Julies karaktär i Philippe Boesmans produktion på la Monnaie, Wienfestivalen och Aix-en-Provence våren och sommaren 2005. Hon sjöng rollen som Nerone i L’incoronazione di Poppea i Bryssel och Berlin i 2006, och därefter rollen som Dido i Dido and Aeneas med William Christie vid 2006 års Wienfestival.

På Oper Frankfurt var hon också med i Agrippina. Ernman gjorde sin operadebut som Annio i Salzburgfestivalens produktion av La clemenza di Tito i augusti 2006, med Nikolaus Harnoncourt vid rodret. Hon sjöng Sesto i Giulio Cesare med René Jacobs i Wien, Cherubino i Figaros bröllop med Daniel Harding i Aix-en-Provence och Nerone i L’incoronazione di Poppea med Nederländska operaorkestern i Amsterdam 2007.

2008 sjöng hon rollerna som Angelina i La Cenerentola med Kungliga Operan och Christie i Dido och Aeneas på Opéra-Comique i Paris. 2009 sjöng hon rollerna som Dido i Dido och Aeneas med Christie i Wien och Amsterdam, och Angelina i La Cenerentola med Oper Frankfurt och Kungliga Operan.

2010 sjöng hon castratodelen av Idamante i Idomeneo under ledning av Jérémie Rhorer på Theatre de la Monnaie i Bryssel. Hennes “feisty” skildring av prinsen var “som om till könet född”, och hennes ansträngningar belönades med inkluderandet av den typiskt nedskurna aria “No, la morte”.

Hon debuterade i Wien i titelrollen av Händels Serse i oktober 2011 på Theater a der Wien, och året därpå sjöng hon Eduige i en uppsättning av Händels Rodelinda under ledning av Nicolas Harnoncourt och uppträdde på samma plats. I augusti 2012 gjorde hon sin stadsdebut som Elena i La donna del lago, där kritikerna berömde hennes “imponerande” framträdande,

Malena Ernman Längd

Berömde henne för att hon “hanterade sångsvårigheterna med övertygelse och hanterade de extra dramatiska krav som ställdes av henne med genuin uttrycksfullhet”. .” 2013 började hon framföra Berlioz sena opéra comique Béatrice på Theater a der Wien och utökade sin repertoar till att omfatta rollen.

Samma år återupptog hon sin roll som Aggripina på Barcelonas Gran Teatre del Liceu i en David McVicar-regisserad, Harry Bicket-dirigerad föreställning. Ernmans omfattande CV från Staatsoper Berlin inkluderar framträdanden som Cherubino i “Le nozze di Figaro” och Zerlina i “Don Giovanni” (båda med Daniel Barenboim vid rodret).

Rosina från Rossinis Il barbiere di Siviglia var en annan roll hon sjöng med Staatsoper Berlin och Finlands Nationalopera. Hon har sjungit titelrollen i Carmen med Kungliga Operan i Stockholm. Rollerna som Nerone i Agrippina, Roberto i Scarlattis Griselda och Diana i Cavallis La Calisto var alla roller där Ernman samarbetade med dirigenten René Jacobs. I september 2018 debuterade hon på Oscarsteatern som Gabriella i den svenska musikalen S som i himmelen, baserad på 2004 års film med samma namn,

Konserter

Rachmaninov, The Air-Conditioned Nightmare av Olov Olofsson, sånger av Gunnar de Frumerie, ett smörgåsbord av Fauré, Debussy, Jolivet, Ravel, Bizet, Barber, Ives och Lehrer 1996, Brahms lieder och stycken av Carlid, Mahler och Berio 1998 var alla med i hans tidiga konserter som sändes i Sveriges Radio. Ernman har även givit liveframträdanden av ett antal konsertverk.

Hon framförde Mozarts “Waisenhausmesse” på Salzburgfestivalen under ledning av dirigenten Frans Brüggen. Berios “Folksvisor” framfördes av henne i Verbierfestivalen med Gustavo Dudamel och Stockholms Kungliga Filharmoniska Orkester med Carlo Rizzi. Med Zürich Tonhalle Orchestra gav hon världspremiärföreställningen av “Nachtgesänge” av Fabian Müller. Hon framförde Mozarts “Requiem” med Arnold stman i Minneapolis.

2009 års Eurovision och Sveriges Melodifestivalen

Låten “La voix”, komponerad av Fredrik Kempe, anmäldes av Ernman i Melodifestivalen 2009 till Eurovision Song Contest 2009 den 28 november. Ernman uppträdde i den fjärde semifinalomgången av Melodifestivalen den 28 februari 2009, i Malmö. Hon fortsatte med att representera Sverige i Eurovision Song Contest i Moskva efter att ha vunnit finalen den 14 mars på Globen i Stockholm.

Hon var en av de 21 finalisterna och fick totalt 33 poäng efter att ha presterat i finalen den 16 maj. Eftersom Ernman är fransk som modersmål, kunde hon skriva låtens text på franska, vilket gjorde “La voix” till det första svenska bidraget med en betydande andel franska texter. En svensk tv-dokumentär vid namn “Rösternas Malena” om Ernmans liv och karriär sändes i svensk tv under veckorna före tävlingen.

Ernman berättade att designern Camilla Thulins klänning för hennes Eurovision-framträdande kostade 400 000 svenska kronor (37 471 €). Dea Norberg, sångerska, gjorde Ernman med i kören. Ernman uppträdde senare som gästsångare på Behrang Miris bidrag till Melodifestivalen 2015:s Second Chance-runda.

Intim sfär

När deras äldsta barn, Greta Thunberg, startade Skolstrejken för klimatet fick hon internationell uppmärksamhet. Det finns en annan tjej, tre år yngre, i familjen också. Svante stannade hemma för att ta hand om barnen medan Ernman utövade sitt spirande yrke efter att deras dotter Greta föddes.

Greta, då 11 år gammal, slutade äta, prata, läsa och vilja göra vad som helst i augusti 2014. Efter flera månader av detta fick hon slutligen diagnosen Aspergers syndrom. Ernman och hennes familj var djupt påverkade under den akuta fasen av hennes dotters tillstånd, till den punkt där tre professionella haverier inträffade och fem konserter sköts upp.

När krisen var över gick hon till den nationella dagstidningen Expressen, som detaljerade händelserna för andra familjer i ett liknande scenario för att lära av hennes erfarenheter. Ernman har varit högljudd i sitt stöd för Parisavtalet på den politiska fronten och skrev till och med ett gemensamt diskussionsföredrag för Dagens Nyheter i juni 2017. Hon och hennes man skrev en bok med titeln Scener från hjärtat där de diskuterar sin kärlek till naturen , deras barn och deras engagemang för hållbarhet. Den kom ut i augusti förra året (2018).

Malena Ernman Längd
Malena Ernman Längd

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *