Maria Granström Viktnedgång

Maria Granström Viktnedgång
Maria Granström Viktnedgång

Maria Granström Viktnedgång – Blommor och antikviteter är källor till kreativitet för Maria Granström. Maria Granström, köksmästare på Malmös Bukowskis, är också återkommande i SVT-programmen Go’kväll och Auktionssommar.

Hon planerar att dela med sig av sina kunskaper som arkeolog vid Släktforskarkryssningen den 24-25 april 2022. Hon kommer bland annat att diskutera de faktorer som avgör värdet av en arvegods eller loppisfynd, samt de som gör något gammalt värdelöst resp. ta ut en skatt. Hallå där…

Populära SVT-antikvarien Maria Granström dyker upp till Go’kväll och Auktionssommar. Du förväntas hålla en presentation vid Släktforskarkryssningen den 24 och 25 april 2022. Var tycker du att samtalet ska ta vägen?

Ska jag äntligen sätta stopp för detta? Okej, låt mig säga några ord. Jag ska prata lite om vad som gör något gammalt värdefullt eller värdelöst, och hur man avgör värdet på en vara som hittats på en garageförsäljning eller auktion.

Vilket är vanligare: att överdriva värdet på sina ägodelar eller tona ner deras betydelse? Jag hör ofta om föräldrar som berättar för sina barn hur viktigt detta är. Tyvärr är det inte alltid så.

Du är nuvarande verksamhetschef för det Malmöbaserade auktionshuset Bukowskis. Var står du i de frågorna? Hur ser det ut på tv? Allt på jorden och i himlen. Jag får möta otaliga nya saker varje dag och lyssna på fantastiska berättelser.

Hur växte du till att bry dig om flottgodset och jetsam? Mina föräldrar, som båda var djupt intresserade av konst, särskilt opera och bildkonst. Kan vi förutsäga hur morgondagens teknologier kommer att se ut idag? Det är inte precis en promenad i parken. Design som står sig genom tiderna och håller tillräckligt hög kvalitet för att hålla i flera generationer brukar anses vara ett recept.

För att kombinera: Har du funderat på din egen slink? Ha ha, jag trodde att det skulle vara min introduktion vid lunchtid. Jag kan inte säga något om det just nu eftersom jag väntar en massiv hjärtinfarkt. Berätta för oss vad andra vet, Lovar.

Ängelholm. Den svenska tv-experten Maria Granström ger upp sina bästa auktionsråd. Det populära svenska tv-programmet Auktionssommar gjorde Maria Granström till ett känt namn som programmets hemmafru och auktionsförrättare.

Biografi

Maria Lovisa Granberg föddes den 5 augusti 1854 i Sverige. Sara Sophia Eliasdotter Standar och Fredric Pehrsson Granberg var hennes föräldrar. Maria Lovisa gav sig själv till Jonas Gustaf Berglund (senare ändrad till Granström) den 13 december 1877 i Norrbotten.

Deras ankomst hälsades av Gustaf Edvin Granström, Frans Algot Granström, Jonas Albert Granström, och Sofia Kristina Berglund (Granström) Holmström. Maria Lovisa Granberg, hustru till Svennebybonden Jonas Gustaf Granström, dog av konsumtion den 11 oktober.

Återkomsten av Auktionssommar i januari, nu orkestrerad av Sofia Rgenklint, är på god väg att bli en lika betydelsefull tv-tradition i Sverige som den mycket mer långvariga Antikrundan. För att möta programmets skapare, experter och konkurrenter hängde vi runt under hela sändningen av en av säsongens delttävlingar.

Produktionen flyttas denna gång söder om Gislaved, till den lilla svenska staden Burseryd.
Under en paus i handlingen hördes Sofia Rgenklint säga: “Vi har märkt att intresset för auktioner och vintagesamlarföremål bara har ökat.” Vi reser till auktioner över hela landet varje år, och var vi än lägger till verkar det alltid vara en stor publik.

Vi och Sankt Gabriels orgel börjar i Burseryd som är en klassiskt vacker plats. Över åtta decennier av dans har ägt rum på Bokskogen, eller Boket som det kallas på folkmun, och en gammal affisch hävdar att Gösta “Snoddas” Nordgren sjöng där under en idrottsfest på 1950-talet.

Glada deltagare i auktionssäsongen

Det är inte svårt att se konstiga brollop och kyrkogårdar under träden bland dansarna. Faller du omkull kan du se fram emot att se publiken vid den serverade buffén på bredsidan av dansgolvet ring i alla som har släppt ett erbjudande om den varma korv med bröd.

Ingen ska lyssna på folkmusikerna som kommer att uppträda på Boket denna varma och trevliga söndag i slutet av juni 2019. För första gången någonsin kommer en ordentlig sommarauktion att hållas på denna lokal.

Det finns mer än 400 frågor som behöver svar. Thomas Johansson, auktionsförrättare från Limmared, säger till oss, “Vanligtvis skulle jag sitta på 100 till 120 utrop under tidsperioden, men idag kan det ta lite längre tid eftersom tv är i närheten.”

Möblerna, bohaget och personliga tillhörigheter som tillhör den avlidne kommer att auktioneras ut. De flesta föremålen vi ser på vår turné är antikviteter, men vi ser också två helt nya elcyklar, några intressanta kombinationer av gräsmatta och gräsmatta och många andra trädgårdsredskap.

Två män i färgglada kläder sticker ut bland folkmassan när presentationen fortsätter. Traditionellt rött och blått drag får 40-årige kusiner Andreas Janson och 48-årige kusiner Nils-Axel Heikka att se ut som två exotiska fåglar.

Auktioner och antikviteter fortsätter att väcka folks intresse. De två västerbottniska kockarna är en formidabel rivalitet i årets Auktionssommar-erbjudande, och de har lovat att göra vad som krävs för att åtminstone komma först.

Det är tredje gången jag stöter på det i min smak. Nils-Axel, som har bott i Hjärup ett bra antal år, säger: “Jag har tittat två gånger förut men aldrig kommit med.”

Det tog inte lång tid för Nils-Axel att övertyga Kusinen Andreas, hotellchefen i Ramsele, Ngermanland, att följa med, och de två är övertygade om att de kommer att bli formidabla motståndare i sin nästa tävling.

Maria Granström Viktnedgång

Tillsammans är vi hela paketet. Vi har båda ett genuint intresse för auktioner, men Andreas medger att Nils-Axel kan mer om glaskonst än han, samtidigt som han tycker att gamla böcker är fascinerande.

De är särskilt intresserade av ett par tjänster som de överväger att erbjuda under showen. Det finns också glaskonst från Limmareds glasbruk, Sveriges äldsta fortfarande verksamma glasbruk, som väcker folks intresse.

Nils-Axel funderar: “Det kan vara något”, medan han håller upp en flaska för att se efter eventuella brister som kan sänka priset. Mamma och dotter Cecilia Holmgren (66) och Karolin Granat Jormeus (33), båda från Göteborgsområdet, står lite längre bort och tittar på en gammaldags spis.

De är lika övertygade om att de behöver hämta hem delsegern som de två kusinerna. Under året har vi deltagit på många auktioner tillsammans, sa Cecilia. Medan Karolin är expert på retrospel är jag mer intresserad av glas. Det är nu auktionssäsong.

Båda tävlingsparen kommer att ha $5 000 att spendera på auktionen. Enligt reglerna ska de lämna in mellan tre och tio mål, som ska utvärderas av auktionsspecialisterna Maria Granström och Mats Bergström. Det par som fick in flest mål för det högsta totala värdet är vinnaren.

Det som gör auktionssäsongen så spännande är det faktum att vi aldrig kan förutse vad som kommer att hända. Vi kan inte backa nu, och vi har bara lite tid på oss att utvärdera de mål tävlingen har satt upp för oss, säger Maria Granström.

Tillsammans har Maria och Mats nästan 40 års erfarenhet som värderare, vilket kommer väl till pass när det är dags att tillkännage vinnarna av programmet.

Det är som att en fotbollsexpert missar ett mål utan videogranskning. Du kan inte bara sätta ihop bandet igen; det beslut du fattar är det viktiga. Det kan vara utmanande ibland, men hittills har vi varit ganska noggranna i våra bedömningar, säger Mats.

De har varit med sedan starten, precis som Sofia Regency, och de tycker att det är jättekul att jobba med showen. Det är lärorikt för samhället och genom att delta utökar vi vår egen kunskap. Mats Bergström hävdar att oavsett var bandet uppträder träffar de alltid samlare och lokala experter som de lär sig något nytt av.

Vi kommer inte att gå in på detaljer om Burseryd-matchen längre här. För dig som föredrar att läsa framför att titta på TV, här har du chansen. Däremot kan vi rapportera att både Västernorrlands kusinare och Göteborgs mammor och döttrar bjöd fräscha och att publikens uppmärksamhet drogs till tävlingen, och inte bara på grund av solens intensitet och kockarnas skickliga förberedelser.

Vi kunde ta in det vi hade föreställt oss, och vi är mycket nöjda. Karolin Jormeus säger till oss, “Jag tror att vi vinner det här,” innan vi ens gör vår egen värdering. Kockarna var inte lika glada eftersom de förlorade lite pengar på saker de brydde sig om. Men vi har roppat in sju mål och satt stopp för alla pengar, sa Andreas Jansson med ett snett flin.

Första tillgängliga spelposition

Förra sommaren hölls den första Auktionssommar-turneringen i Burseryd. Husby Säteri i Söderköping och andra stopp innan finalen i Hammarstrand utanför Sollefte kom härnäst.
Tack vare sitt nuvarande boende i Sverige hade Sofia Rgenklint bekväm tillgång till den första föreställningslokalen.

Hon blev romantiskt inblandad med Jonas Nemeth två veckor innan föreställningen så att de två kunde flytta tillsammans i en villa i Rydebäck, söder om Helsingborg. Ja definitivt. Men det betyder också att jag kommer att få mer tid att se de andra spelställena eftersom jag inte längre bor i Stockholm, säger hon bedrövligt.

Sofia anser att Auktionssommar är en av de mest underhållande shower hon har arbetat med. Hon och resten av tv-teamet kommer att vara på resande fot som ett rockband på turné under hela två månader som den åttonde säsongen sänds. Det känns som att du har kommit till en slummerfest.

Vi är som en stor familj, och det känns som att komma på en fest när vi alla samlas innan de första spelomgångarna börjar. Det var sedan i somras som jag och experterna Maria och Mats senast sågs personligen innan vårt tillfälliga möte i morse.

Men det känns som att det var tillbaka när vi pratade ansikte mot ansikte, säger Sofia. Ombord stannar Maria Granström. De flesta av Svt Umeas TV-team lärde känna varandra under sommaren när de odlade sina gårdar och besökte auktioner.

Det roliga är att det inte bara är Mats och jag och Sofia som springer på varandra hela tiden. Det brukar vara samma kameramän och andra teammedlemmar år efter år, säger hon. Det ökande antalet programanmälan är ett tecken på det växande intresset för auktioner i allmänhet och för Auktionssommar specifikt.

Vi hade 800 sökande par förra året. Ett par av dem har plockats ut och jag tycker att det säger mycket om hur kunniga och erfarna de är, säger Sofia.

Maria Granström Viktnedgång
Maria Granström Viktnedgång

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *