Fredrick Federley Barn
Fredrick Federley Barn

Fredrick Federley Barn – Mellan åren 2015 och 2020 fungerade han som Centerpartiets vice ordförande. Från juni 2019 till december 2020 var han också vice ordförande för den liberala Europaparlamentsgruppen Renew Europe. Federley tillkännagav sin avgång från den personliga säkerhetspolitiken den 11 december 2020. Emma Wiesner röstade för att återinsätta honom som EU-parlamentariker.

Federley har haft en rad olika positioner som centerpartist. Från 2002 till 2007 var han ungdomsflygledare för Centerpartiet. Han valdes in i det kungliga hovet i valet 2006. Där lämnade han in ett lagförslag om att avskaffa föräldrars rättigheter under 2014 års lagstiftande session. I olika sammanhang fungerade han som migrationspolitisk expert, chef för Försäkringskassan och chef för Europeiska unionen.

Federley besegrade Europaparlamentsledamoten Kent Johansson i valet 2014, och han fortsatte med att bli Europaparlamentets representant för Sverige. Han var en normal branschledare och en ersättare inom miljö- och resursförvaltningssektorerna. 2016 var han branschutskottets ledande reporter om EU:s femte fas av handel med utsläppsrätter. Han var också intresserad av att försvaga EU:s regler om användning av antibiotika i djurhållning. Federley valdes in och var den tredje mest populära svensken i valet till Europaparlamentet 2019.

Tid på dagen (Tidiga r)

Federley föddes i Köpings stadsdel Munktorp 1978. Vid tjugo års ålder flyttade hans familj till Kungsör där han tillbringade resten av barndomen. Efter att ha avslutat gymnasiet arbetade Federley sex år med människor som hade svårt att utvecklas normalt, tjänstgjorde i den svenska militären i Enköping, studerade statsvetenskap och juridik vid universitetet på rebro och arbetade som CUF-ombudsman. Han började arbeta som stabsskribent på Norrtelje Tidning den sommaren 2002. 2001 kom han ut som homosexuell.

Centerpartiets ungdomsorganisations stadgar

Federley blev först politiskt aktiv som distriktsledare för Västmanlandsavdelningen i Centerpartiets Young Professionals’ Federation. Från och med 1998 tjänstgjorde han som kommunfullmäktigeledamot i Kungsör. Federley ville introducera en mer spektakulär form av adelskap. I oktober 2002 utsåg Federley Malin Svensson till ledare för Centerpartiets Unga Fack (och gjorde henne därmed till Sveriges första öppet homosexuella förbundsledare).

Många anmärkningsvärda språkliga prestationer kom från honom. Han gick till angrepp mot partiets tidigare samarbete med Socialdemokraterna, förutspådde mer kärnkraft i Sverige och propagerade för genomförandet av en platt skatt på 20 procent på alla inkomster. Han föreslog i januari 2005 DN Debatt att Centerpartiet skulle flytta fokus från opposition till kärnkraft till tillväxteffekter. Federley förutspådde att lagen som skyddade anställdas rätt att strejka 2007.

Federley deltog också i kommittén som övervakade lobbyställningen för Citizens’ Flying Ombudsman (MFO), som innehas av Merit Wager från 2002 till 2007. Federley kandiderade för Landstinget Västmanland 2002, men han besegrades knappt med bara 49 röster. Federley ställde upp till kommunvalet i Stockholm 2006, då Centerpartiet inte hade mandat där. Federley kom på andra plats, efter Solveig Ternström, och han riktade in sig på singelmän och kvinnor i åldrarna 20 till 35 med sin kampanj. Både Ternström och Federley valdes till slut, och Federley fick 1 391 röster.

Riksdagsledamot

2006–2010 I en blockad av Göteborgs salladsbar Wild’n’Fresh i december 2006 anklagades Federley Hotell- och restaurangfacket för att ha använt maffiametoder. I början av konflikten hävdade salongsägaren att han hade två deltidsanställda som inte ville ha kollektivavtal, därför tecknade han inte ett med HRF. Efter att gänget vidtagit drastiska åtgärder för att tvinga igenom ett kollektivavtal, döptes de till “Mafia Methods” av dess skapare, William “Bill” Federley.

I början av maj 2007 öppnade han ytterligare en salong på Birger Jarlsgatan 22 i Stockholm med popstjärnan och PR-kissen Dominika Peczynski; i juli samma år tävlade saloons om en prispott på 250 000 svenska kronor, varav huvuddelen kom från ägarnas personliga investeringar i verksamheten. Centerpartiets inflytande på Annie Lööf och Federley, som var kritiska mot lagförslaget,

lyftes fram i upptakten till riksdagens beslut om signalspaning i juni 2007 (den så kallade FRA-lagstiftningen, vars omröstning avgjordes av en minoritet av parlamentsledamöter)[26]. Federley beslutade sig för att inte ställa upp mot partiledningen och lät istället sin hand gå ner. Samma fråga uppstod 2008, och Federley blev igenkänd igen. Som debatten om tmotionen om att avskriva åtalet värmdes upp, stod det klart att regeringspartiernas riksdagspiskor inte var på samma sida.

Media fokuserade på ledarna som visade svaghet före omröstningen om resolutionen. Detta inkluderade Federley och partiledaren Annie Lööf. Media rapporterade att det gjordes försök att rösta “nej” på förslaget via mejl och bloggar. Federley avslutade sin inledning med att fråga försvarsminister Sten Tolgfors om regeringen vidtog några åtgärder för att ytterligare stärka skyddet för individers integritet och sekretess.

Tolgfors upprepade att alliansen har lyssnat på flera ledare med gemensam grund. Klagomålet lämnades in på terremiss och efter några justeringar löstes det till slut nästa dag. Federley stödde den reviderade motionen och sa att det fanns ett missförstånd om att han skulle vara totalt emot signalspaning.

I februari 2009 sa Federley ja till IPRED-lagarna och skrev på sin blogg att kritiken av lagarna baserades på missförstånd om hans inblandning i frågan. Det finns inga uppgifter om hans åsikter eller inblandning i frågan. Federley blev framträdande i början av 2010 som hennes dragpersona, Ursula af Drakbane, som blev känd som “rikets egen dragqueen”, enligt SvD. Enligt SvD manipulerade Federley bilden av centerpartiet genom Ursula.

2010–2014

I parlamentsvalet 2010 knuffades Federley ut ur sitt parti och ner i parlamentets ranking till nummer tre, vilket gav plats för Maud Olofsson och Andreas Carlgren. Medan han var i tjänst lanserade han sitt eget tv-program.[34] Federley överfölls utanför sitt hem den 15 september 2010, i vad Lena Mellin hävdade var en politiskt motiverad incident. Efter attacken bestämde sig Federley för att lämna sin position som säkerhetschef.

Trots detta ersattes han som ledare för Västerbottens läns parti av Olofsson. Enligt den slutliga röstsiffran fick Federley 1456 röster – ungefär tre gånger så många röster som ministern med ansvar för miljöskydd. Trots en utbredd tro på att han skulle få sparken i kölvattnet av FRA-debatten, kunde han faktiskt förbättra sin ställning samtidigt som han slutade högre än 2006.

Fredrick Federley Barn

Efter valet 2010 övertog Federley rollen som chef för EU-delegationen och en plats i OSSE-rådet. Under 2006 till 2010 var han även chef för Socialförsäkringsutskottet som suppleant. Federley anställdes 2011 som programledare för Federley in the Middle-programmet på MTG Radios nya kommersiella pratradiostation, Radio 1. I radioprisprogrammet vann han det stora radiopriset för årets nybörjare.

Federley Centerstudenters högsta utmärkelse för året var Centerparlamentariska priset 2011, som han fick i samband med Centerstämman och för vilket han också valdes in i Centerpartiets partistyrelse. Federley hedrades av Sparbanken Västra Mälardalen med titeln “Västra Mälardalsambassadör” i maj 2012 för sina insatser i Köping-Arboga-Kungsörregionen.

Federley gick med i Centerpartiets idéprogramgrupp som fick i uppdrag att skapa ett nytt medlemsprogram för ett konvent 2013. Per Ankersjö, en framstående ledamot av Stockholms kommunfullmäktige, ledde Ideation Programs Team. Federley valdes till Botkyrkas fullmäktigeledamot den 14 september 2014[43] och tjänstgjorde i den egenskapen till den 23 januari 2015. Han spårades upp av Robert Steffens.

Europaparlamentariker

Anhängare av Fredrick Federleys kandidatur till EU-parlamentarisk ordförande 2014
Federley kom in på #91 av 90 kandidater i Centerpartiets medlemsomröstning 2013 innan han slutförde partiets tabell för Europaparlamentet. Federley flyttades ner till position tre för att ge plats åt Kristina Yngwe i slutet av Centerpartiet. Före valet skapade han en kampanj som fokuserade på att skydda djur, invandring och väljarnas förtroende.

En vecka efter valnatten stod det klart att Federley fått 4 308 fler röster än den sittande makthavaren Kent Johansson och blev därmed vald att representera Centerpartiet i EU-parlamentet. Federley är ordinarie ledare för Industriutskottet (ITRE), där han även fungerar som gruppsamordnare för Liberaldemokraternas sex partiledare. På grund av sin expertis inom detta område utsågs han till huvudförhandlare för EU:s exportkontrollsystem i ITRE:s femte fas.

Federleys rapport om industrins patentlicenssystem slutfördes i april 2016, och en av de viktigaste rekommendationerna var en “tiered” eller “targeted approach” (ungefär “mlinriktad approach”) för fri distribution av patent, där olika typer av företag delas upp i dolika kategorier baserat på deras sårbarhet för vad som kallas “innovationsstöld”. Den teoretiska risken med kallstrykning är att företag kommer att tvingas lämna EU om kostnaderna stiger till en ohållbar nivå i jämförelse med resten av världen.

Fredrick Federley Barn
Fredrick Federley Barn

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *