Christer Gardell Förmögenhet

Christer Gardell Förmögenhet
Christer Gardell Förmögenhet

Christer Gardell Förmögenhet – Christer Gardell är en av Sveriges rikaste personer, med uppskattningsvis 15 miljoner svenska kronor på banken. Detta har kastat in hans profil i rampljuset och placerat honom bland världens 100 rikaste människor. Han har satsat sin förmögenhet på att fungera främst genom spekulation i olika verksamheter genom den investeringsfond han tillsammans med Lars Fröberg grundade Cevian Capital.

När Paradisbluffen slutligen avslöjades 2017 upptäcktes att Christer Gardell hade stoppat undan miljoner för att slippa betala skatt på sina olagliga vinster, i strid med svensk lag. Detta fick stor uppmärksamhet i media och han kritiserades hårt från många håll. I det här stycket kommer vi att undersöka Christer Gardells liv och karriär för att försöka få en känsla av hans karaktär.

Christer Gardell föddes i Alphyddan, Nacka, utanför Stockholm. Han har en tvillingbror som heter Rickard, som också är riskkapitalist baserad i Sydney, Australien. Hans mor var butiksinnehavare medan hans far var bokbindare vid namn Stig. Båda bröderna Gardell hade tidigt ett intresse för affärer; efter gymnasiet planerade de att gå på Stockholms Handelshögskolan tillsammans.

Efter det skrev de sig in på London Business School. Christer Gardell har återvänt till Nackatrakten idag och bor i det vackra kvarteret Solsidan med sin syster Kristina och deras tre barn. Christer Gardell började arbeta på den amerikanska konsultfirman McKinsey & Co. efter avslutade ekonomistudier. Han stannade i drygt två år och förväntades bli partner snart.

1996 lämnade han sin tjänst som VD på värdepappersföretaget AB Custos. När han kom som V.P. var företaget värt runt 6 miljoner dollar, vilket skickade chockvågor genom personalstyrkan. Under hans mandatperiod revs företaget och mycket av dess inventarier såldes av bit för bit. Nära slutet av Christer Gardells tid som VD 2001 var företaget bara värt cirka 0,5 miljoner dollar.

Det var vid den här tiden som han började överväga att starta ett eget värdepappersföretag; 2002 gick han och affärspartnern Lars Fröberg samman för att etablera Cevian Capital. Bolaget fick ett betydande genomslag i den svenska industrisektorn 2006 när det förvärvade Volvoaktier. Sedan dess, 2017, sålde de sina innehav till den kinesiska biltillverkaren Volvos ägare Geely. Detta skapade ett skumt rykte och Christer Gardell har fått rykte om sig att vara kortsiktig och överdrivet vinstdrivande till följd av affärer av denna karaktär.

Hur spenderar Christer Gardell sina pengar?

Christer Gardell ser med stor stolthet på sina investeringar i fastigheter. Han har även bostäder i Bstad, Palma, Mallorca och Zermatt, förutom familjens lyxvilla i Saltsjöbaden. Han investerar också mycket tid och pengar på sin stora hobby, tennis. Christer Gardell har en svindlande serveringstid under lunchen på stermalms Kungliga Tennishallen.

Både professionellt och personligt lägger han och hans familj mycket pengar på resor. När alla andra spelar försvar gillar vi att spela anfall. “Jag har lite olika hus; det är kul att kunna byta miljö och umgås med vänner från alla samhällsskikt. Genom att bland annat åka skidor eller forsränning i Alperna. Och låt oss spela tennis just nu. Den äldsta tennisen veteraner är 85 år gamla, haha.

Så länge jag har den här tanken tror jag inte att jag kan stanna hos Cevian. Till en början var det oerhört viktigt för mig. Pengar skapar ett beroende, och jag skulle vilja vara fri att göra vad jag vill med mitt liv. Men när jag förstod poängen väl försvann pengarna som motivation. Och jag börjar inte spendera pengar på en gång; jag blir inte upphetsad över att köpa en trevlig bil.

Christer Gardell Förmögenhet : 18 miljarder kronor

“Jag är en taktiker och alltid veta i förväg varför jag lägger bollen på en viss plats. Hur kan jag konstruera min strategi för att motverka denna specifika motståndare? Det finns inte mycket utrymme för improvisation i mitt spel. Christer Gardells aggressiva affärsstil har lett till omfattande kritik mot hans karaktär. Några av hans belackare har anklagat honom för att vara en pirat, men han ser sig själv som en aktivist som investerar i företag med målet att maximera vinsten.

Christer Gardell Förmögenhet

Här är tre förslag som påverkas av hans syn på framtiden han har fått genom sin interaktion med Cevian och dess affärsförbindelser. Se vilka åsikter andra har Christer Gardell var tvungen att ta hela 180 i sin syn på rätt och fel om Cevian skulle ha någon chans att nå en sådan framtid. Som ett resultat är han nu kontroversiell, men också ganska mäktig.

Spela både på och utanför nätet

Christer Gardells största intresse är tennis och han försöker spela minst en match per dag. Om du vill vinna stort på investeringar måste du spela poker på en hög nivå, precis som han gör på sin egen tid. Ta ett långt steg i taget Om du vill ta reda på var den bästa verksamheten är måste du anstränga dig extra och tänka längre än vad som ligger framför dig. Vanliga frågor Hur mycket pengarhar Christer Gardell? Christer Gardells förmögenhet är svår att kartlägga, men en artikel i SvD från 2020 uppskattar att den ligger någonstans i närheten av 15 miljoner dollar.

Sammanfattning

För att bli rik kan man behöva göra några uppoffringar. Det är inte alltid möjligt att göra alla nöjda, och ibland måste du spela ett spel med höga insatser för att tjäna pengar. Christer Gardell förstår detta, och hans karriär och förmågor visar att den som styr affärer med skarp blick mot vinst kan bli ganska rik. Christer Gardell är med sin firma Cevian en av Sveriges mäktigaste affärsmän. SVT kan nu avslöja att han har 4,6 miljoner svenska kronor undangömda i holdingbolag på Malta. Vi har avslöjat hans planer genom Paradise Lane, som har potential att sänka skatterna med tiotals miljoner dollar.

Christer Gardell är en finansman som vuxit fram som en stor kraft i svenskt näringsliv. Cevian, Hans stiftelse, har över 120 miljoner i tillgångar och beskrivs som en av Europas största aktiviststiftelser i internationella nyheter. Fonden investerar i börsnoterade företag för att påverka grundläggande förändringar av deras affärsmodeller, såsom att utöka sin kapitalbas eller omorganisera sin verksamhet. Målet är att höja aktiekursen på detta sätt och sedan snabbt sälja aktierna med vinst.

Implikationer i stora händelser

Cevian har köpt stora skyltar som har haft en betydande inverkan på företag som Swedbank, ABB, Telia och Volvo. Nu på vintern har fonden blivit den största aktieägaren i Ericsson, till och med större än Wallenberg som etablerade internationella jämförelseindex. Den nuvarande platsen för Cevian Fund är Caymanöarnas skatteparadis. Det finns rådgivningsföretag i London och Zürich, samt ytterligare företag i fondstrukturen baserade på Jersey och Malta.

Genom sin utredning av Paradisläckan i samarbete med TT har SVT Nyheter och Uppdrag upptäckt att Christer Gardell har privat tillgång till flera företag baserade på Malta. Enligt de anslutna bolagens årsredovisningar finns per det senast redovisade året (2014) totalt 4 6 000 000 svenska kronor här som motvikt.

Christer Gardell Förmögenhet
Christer Gardell Förmögenhet

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *