Åsa Domeij Familj
Åsa Domeij Familj

Åsa Domeij Familj – Titta, där kommer Sa Domeij på väg mot Riksdagshuset i sina sandaler, kortärmade pikétröja, ryggsäck och den där lilla leendet som alltid verkar vara i rörelse. Det känns som att tiden flyger iväg; året 1988 verkar som om det bara var igår. Vid det laget dök hon in som en 26-årig politisk underdog. Hon är nu 41 år gammal.

Magen ser lite rund ut för mig. Vi har suttit på Lady Domeijs lilla kontor ett tag nu och diskuterat varför hon lämnade politiken tre gånger men hela tiden återkommit, liksom ämnet barn. Allt är lätt, säger hon. Bebisar fick inget extra arbete. Mer som en grov rörelseslop. Några dagar senare gick hon på samma promenad. Och livet blev lyckligare som ett resultat.

Varför måste det vara så att du har barn med en man som du inte bor med? Eftersom vi bodde på olika platser vid våra möten. När hände detta? Det har gått fyra år sedan vi åkte på camping och fick kontakt med varandra igen. Åh nej, du vill inte ha en lada. – Tja, vi kom aldrig på det på egen hand. Är det säkert att gå ut ikväll? – Så mycket beror på jobb och liknande. Hur vi praktiskt kan lösa det.

Är du nöjd med modellen?

Ja, det är bara vi. Det är lite av en besvikelse för honom att han inte har kunnat ligga med mig och tjäna lite fickpengar medan jag var förälder. Jag bor två mil utanför stan och tar en gruppresa in till stan varje dag eftersom bussen bara går en gång varje kväll. Vad tycker du om kärnfamiljer?– Oj.

Med andra människors livsstil tror jag att det kommer att bli normen. Småhus är normen i storstäderna. Många människor idag uppfostrar sina barn ensamma. Eller så har du delat upp värdet. Det kommer att bli vanligare att ensamstående reser tillsammans eftersom det är bekvämt.

Hur reagerar barn på detta?

Jag ser inga kex. Att ha två olika adresser och ständigt flytta mellan dem kan vara ett krångel för barn. När polisen äntligen ska börja uppmärksamma dem och så. Varför vill du bli mamma?– Jaaa, för det är intressant… men ännu viktigare, eftersom jag visste att det var rätt man att köpa barn med. Annars skulle jag inte ha ett barn. Jag var ett enda barn som aldrig hade adopterat eller köpt ett barn. Vem är Sofias pappa? Enkelt uttryckt är han en datorprogrammerare. Stockholmare. Det måste vara så.

Hur gick uppbrottet till?

För att börja med det uppenbara: det finns inget jag vill göra den här veckan som involverar bokstaven H.R. Men nu är det inte så otroligt dystert. Oskiljbar från att ha sprungit en betydande rörelseslopp. Inte som att jag var helt tyst och arg heller. Mer hormoner tas för att hålla sig fogliga under en längre tid. Åh, däggdjurssymbios! Jag hade hört att hormoner ger ett särskilt fokuserat utseende i brösten. Jag förstod inte att det var så. Min ursäkt var att jag hade en hälsosam vikt och att jag var näringskällan för ett lyckligt barn. Och då finns det mycket tid över. Det var löjligt lätt att göra.

Vad tycker du om mediaporträtteringen av sa Domeij?

Jag tycker att det har ett eteriskt ljud. Det var som om jag hade läst en halvtimme i sträck. I början var det normen. 1988 dubbades du en politisk underdog.– Ja, jag var verkligen engagerad i politiken i fem år. I ärlighetens namn är det ganska modernt att bli äldre. Du ser fortfarande ut som ett litet barn.– Gör jag? Hur kom det till 1988 innan du märkte det? – Jag bodde i Norge då och reste till Sverige när det bara var fyra veckor kvar till valet. Politiken hade drivit in mig i en het debatt om miljön.

Wow, du var känd och ung.

– Ja, det var väldigt genomförbart till slut. Däremot var jag en outsider på festen. Den stora oenigheten löstes efter debatten med Westerberg. Det var Birger som skulle ta henne. Vi delade ett vänligt möte; Jag bestämde mig för att peppra honom med lite pepparspray. Men han kände igen sig som förkyld och inte i så bra form.

Därför bestämde han och jag bara några timmar innan utskicket att jag skulle ersätta honom. Hur var det för dig efter det?– Uppvarvat. Alla i media försöker stjäla partiets åska. Och vi var en helt ny riksdagsgrupp utan kanslistöd; Jag hade jordbruksutskottet. Det fanns ingen som kunde svara i telefonen.

Hur visste du?

Den dörren var välgjord. Jag sov på en soffa och jobbade från ett litet kontor. Det var svårt att ge sig ut i naturen; kanske ingen vågade sig ut ur Riksdagshuset. Vad lärde du dig vid det kungliga hovet? – I verkligheten har jag blivit mer respektfull för mina politiska motståndare. Mitt intryck är att de flesta en gång började i politiken med idealistiska mål.

Även om de håller på och politiken fårär otäckt. Att du är på stängslet om att engagera dig i politiken innan du slutligen bestämmer dig för att dra ur kontakten: vad ger? För att uttrycka det enkelt, jag vill inte begränsas i hur jag upplever världen. Det är också viktigt för mig att komma överens med de jag jobbar med.

Hur många nära-döden-upplevelser har du haft?

I det här fallet är det dags att börja skolan. Jag trodde att jag skulle få lära mig de saker jag behövde veta för att rädda världen. Men jag måste göra meningslösa saker som att klippa ut bilder på greker vars namn börjar med ovanliga bokstäver. Vi hade en tung bok som heter Roliga boken som vi skulle logga in men jag envisades med att skriva in ändå. Vad kan ha kuvatsa i dig?

Kanske föddes jag med en kraftigt nedsatt känsla av estetisk uppskattning. Vem eller vad fick dig att känna dig liten? – Internationell solidaritet i media och i sina läsares medvetande. Jag minns att jag befann mig på balkongen på vår gymnasieskola i vad som måste ha varit 1968 och bevittnat det sista studentfirandet komplett med moppar och ballonger. Jag tänkte att det var bäst att undvika den där dumma gamla spårvagnen tills vidare.

Hur växte du upp?

I Arnsköldsvik finns två små barn och deras föräldrar samt en ekonom och en hushållslärare. Möjligen vet du vem det var som gjorde vad. Hur var dina betyg? – Det var ingen politisk diskussion. Det var en typisk familj som tyckte om att ha barn, att ha sommarhem, jaga björnar och andra utomhusaktiviteter. Vad är du för en nöt? Inte speciellt knäppt…

Jag bar alltid med mig en kniv, gjorde saker som örngott och koozies och ville spela hockey och fotboll på gatan. Hur var det när alla ägde minst en Barbie? När de kom med barbiedockor började jag gråta för att jag tyckte det var så roligt. Det verkar ännu mer uppdelat längs släktlinjer vid denna tidpunkt. På min tid var det extremt sällsynt att ett barn kom till skolan klädd så. Ta en titt på de nya färgade babykläderna och matchande haklappar.

Hur delar du det till din pappa?

Svorfri, efter bästa förmåga: Könsneutralt. Folk antar i allmänhet att hon är oförskämd. Det är viktigt att hon har keps och blå tröja på sig. Om hon har tjejaktig klädsel så är det för att jag fått något bett om. Vilket är ditt bästa argument mot EMU? De potentiella fördelarna är minimala i jämförelse med riskerna. Vilka är de mest avgörande förklaringarna till nej-sidans starka ställning just nu? Att folk tror att det fungerar ganska bra vid det här laget. Den splittringen är synlig i politiska partier och samhället i stort. När detta inträffar tänker folk ofta: “Det finns fortfarande risker, det är bäst att rösta nej.”

Åsa Domeij Familj

Vilka är bristerna på ja-sajten?

Bäst var kanske munkavlemetoden som jag tror att folk reagerade ganska starkt emot. Göran Persson fick tillbaka sin gamla image. Den som behöver motbevisa en motståndares argument har inga, lyder tanken. Det är den typen av själviskt tänkande som inte tar dig någon vart. Hur säker är du på att ta det första steget?

– Det är inte 100% säkert. Många människor har haft svårt att sätta sig på en enda åsikt. Vad ska statsministern göra om det blir nej? Det är inte möjligt att behandla EMU som en sidofråga samtidigt som man fortsätter att styra regeringen på vanligt sätt. Jag kan inte med säkerhet säga att han anser att det är en irrelevant fråga. Jag får intrycket att det här handlar om att etablera sitt eget rykte.

Vilket mål kommer ditt liv att sättas på nu?

Jag kan inte säga att jag någonsin varit helt fristående från politiken. Det tog mig tjugo dagar att få mitt första samanträde. Till en början var Sofia en riktigt hektisk plats. Efter två månader började hon känna att gruppen blev lite jobbig, trots att hon hade hört alla argument. Vad skulle hända om du stannade hemma ett helt år?

Så här i efterhand känner jag mig som en tuffare och strängare mamma. Efter idag kommer jag att kunna avstå från Sofia… och under tiden kan det bli lite spänt hemma… Jag är av den åsikten att åtta månaders cannabis inte tillåter sådant djupa filosofiska diskussioner. Nu är det roligare att jobba och vara hemma.

Vänta bara tills du ser hur mycket hetare och hetare Sofia blir.

Jag är just nu i början av den sjätte månaden. Jag tycker mig höra den privata sfären, oavsett om det var planerat eller inte.

Åsa Domeij Familj
Åsa Domeij Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *