Anna Stadling Föräldrar

Anna Stadling Föräldrar
Anna Stadling Föräldrar

Anna Stadling Föräldrar – Helen Sjöholm och Anna Stadling, sångerskorna, träffades till slut. De delade en BB från det ögonblick de föddes, och deras kärlek till varandra och musiken skulle blomma ut under åren. För att hedra deras 40-årsjubileum som vänner kommer Snö och Marschaller att spela live tillsammans i år igen, allt tack vare albumet och deras semesterturné.

Värme, kamratskap, humor, hälsa, engagemang och kärlek till livet och musiken känns hos vännerna Anna Stadling och Helen Sjöholm. När två sångare i ett förhållande harmoniserar sina röster blir det direkt tydligt att de inte är ensamma. De korsades först i Sundsvalls folkskola, när deras vänskap började.

Att de faktiskt träffas för första gången på BB i Sundsvall 1970 är något som Anna gärna delar med sig av. Egentligen var den enda gången Helen och Anna var ifrån varandra en dag då de inte var säkra på vad deras scenframtid höll ihop. Helen har tre barn från sitt äktenskap med David, medan Anna har ett från sitt äktenskap med Pecka.

28 oktober: Julskivan Snö & Marschaller, följt av en Sverigeturné med samma namn 19 november–20 december. Vänligen se datumet nedan. De har alltid känt sig trygga med att vara sig själva i sin vänskap, som de karaktäriserar som värdefull, inspirerande och vårdande.”

Oavsett vad livet har kastat på mig, med dig, Helen, har jag alltid kunnat vara mig själv”, tillägger Anna. Helen hävdar att hon upplever samma sak och känner på samma sätt. Jag var aldrig överväldigad eller kände mig pressad. Vi samlas på en stockholmsgård.

Helen kommer några minuter senare och Anna är med första plats. Anna köps en kaffe och Helen en kana te. Den första personligheter som slår en när de båda träffars amatt är det varma, djupa och öppna. Din talang för att skriva din egen text och musik har alltid förvånat mig, oavsett hur långt in i ditt liv du går.

Ellen från Sjöholm

Det är inte heller billigt att agera som om de har starka känslor för varandra. När viktiga delar av deras förflutna saknas kompletterar de varandras berättelser. Den andra börjar skratta okontrollerat varje gång de säger något roligt. Att ha en kompis som Anna är helt fantastiskt, säger Helen.

Tänk, Anna, att vi båda strävade efter att försörja oss genom musik förr, och att vi fortfarande kan samarbeta om detta mål idag. “Det är fantastiskt”, säger Helen för sin vän. Trots deras trettio år av ömsesidig framgång i musikbranschen har ingen av dem någonsin varit inblandad i en skandal eller rivalitet.

Tvärtom har de varit ömsesidigt stödjande och pedagogiska. Medan hon håller ett öga på sin kompis, tar Helen på sig en klunk. Du slutar aldrig att förvåna mig, Anna, med din förmåga att komponera och framföra originalmusik och texter hämtade från dina egna erfarenheter. Jag kommer ofta på mig själv med att önska att jag kunde göra det.

Jag har alltid blivit förtrollad av din röst, din enorma musikaliska bredd och framför allt av din sms, säger Anna och möter Helens blick. När jag frågade min pappa om Helen, sa han alltid, “Åh, Helen kan sjunga ut ord som ingen annan kan.” Det var ett gemensamt framträdande av Anna Stadling och Helen Sjöholm.

För fyrtio år sedan började de båda flytta ihop med stor kärlek. Anna började gå i samma skola som Helen när hon var tolv år, efter att ha flyttat med sin familj från Klockarberget i Njurunda till Skönsmon i centrum. De började gå lektioner sida vid sida på Kulturskolan, där de började åka tillsammans och lärde känna varandra bättre.

Förlossningen av Anna och Helen krävde bara en enda dags utrymme. De har varit nära vänner sedan dess, och de återförenades 12 år senare. Vid fjorton års ålder började vi dela duschar. Helen minns att vi kom tillbaka från mataffären, satt på hennes rum och diskuterade musik.

Vi finn varandra genom musiken, Anna förklarar. Helen var en otrolig förebild för mig redan då. Vi blev väldigt nära vänner med tiden. Skribent är Anna Stadling. Deras respektive familjer var musiker. Medan Helens pappa var en känd sångare i Sundsvall har Annas familj alltid sysslat med teater och livemusik. Helen säger att våra familjer har varit väldigt säker och stödda under vår resa.

Deras karriärer gick isär när Anna valde att studera på musiklinjen i Härnösand. Dag efter dag pratade de om livet. Det var när hon var sexton år gammal. Helen säger att du alltid har vetat exakt vad du vill, att du är medveten om var mina pengar bäst skulle spenderas och att jag redan har berättat för dig.

Om du tror Anna är hon trevatting samtidigt som hon försöker identifiera vilken musikgenre hon lyssnar på hemma. Din röst dröjde livligt kvar i mitt sinne. Hon försäkrar Helen att hennes enastående röst var extraordinär. Helen och Anna har varit viktiga för varandra i deras vänskap och musikaliska karriärer.

Vid sjutton års ålder valdes de ut att representera Sundsvalls kommun i Björneborg, Finland. Vi pratade om livet under nätterna den dagen. Våra diskussioner om våra ambitioner ackompanjerades av musiken. Att kunna leva på musiken då vi drömmer om Anna är fantastiskt, säger Helen, som meddelade vi.

De gav sig ut på en musikalisk resa tillsammans. De minns tydligt tiden då de gjorde julföreställningar i kyrkor i Sundsvallsområdet. Enligt Anna har Julen alltid varit närmare oss och speciell. I närvaro av Helen Sjöholm besöktes Kulturama.

Anna Stadling Föräldrar

Efter att ha gått musiklinjen tillbringade Anna ett år i USA, bodde i Sundsvall och flyttade sedan som 20-åring till Stockholm för att gå på Musikgymnasiet och fokusera sitt liv på musiken. Hon var en artist som kunde sjunga och spela piano. Föräldrar hade uppmuntrat Helen att fortsätta sin utbildning så att hon kan återupptäcka sin passion för musik när hon var elev på Sundsvallsgymnasiet.

De ville att jag skulle ha en grund och en utbildning att kämpa mot, vilket jag förstår. Västernorrlands läns före detta teaterchef kontaktade Helen när hon var arton år. Eftersom han skrev texter och sånger var det meningen att han och en musiker skulle samarbeta. Vi träffades fortfarande inte personligen, men vi höll kontakten via e-post och sms.

Helen tillbringade de följande 18 månaderna för att komma överens med det faktum att hon ville samarbeta med musik. Under vår rigorösa turné höjde vi volymen och jag lärde mig så mycket. Istället för att låta musiken styra alla mina rörelser, uppmanade mina medarbetare mig att vidta åtgärder. Tack vare dem var jag tvungen att tro på mig själv.

Helen berättar: “Det var då jag bestämde mig för att gå en tre månader lång kurs på Kulturama i Stockholm och flygklassen gick till huvudstaden.” Jag delade upp min tid mellan studier och mitt jobb som lärarassistent. “Min lägenhet var så förfallen”, erkänner hon och skrattar.

I vänskap och arbete är de oskiljaktiga och ömsesidigt fördelaktiga. Efter den korta orienteringen tillkom tio år i Malmö. Utöver sitt arbete inom film och tv började Helen sin karriär inom musikbranschen. Vi träffades mer sällan, men här är vi – fortfarande inte vänner. Vi fick kontakt via mejl och sms, men “det var inte mejl på samma sätt” då, enligt Anna.

Deras band får en ny kontaktpunkt med Helens hemkomst. Hur de har fått uttrycka sig fritt angående vad som helst, även sina osäkerheter och förfrågningar. Tack vare sms och sms höll Helen Sjöholm kontakten med sina kompisar i elva år trots att hon bodde i Malmö.

Av den enkla anledningen att vi har betytt mycket för varandra professionellt och som vänner. Av rädsla för att ta upp hjälpen vi fick medan vår kärlek var i fara, förklarar Helen. “Jag hade alltid haft dig, Helen, i både små och stora evenemang,” fortsatte Anna att lista. Det faktum att jag alltid har haft dig är underbart.

Sjukdomen diagnostiserades samtidigt med hennes mans

Anna berättar om prövningen hon och hennes man Pecka fick utstå när de fick cancerdiagnoser samtidigt; ingen kunde ha förutsett de förödande konsekvenserna av denna oväntade händelseutveckling. Då var Helen närvarande. I nuläget lider varken hennes man eller Anna Stadling av cancer.

Anna genomgick ett kalciumfyllt område i vänster bröst efter en mammografi i oktober 2015. Bara några veckor efter att hennes man fick diagnosen prostatacancer krävdes operation och strålbehandling. För att ta reda på om cancern har utvecklats till lymfsystemet gjordes tester och hela bröstet måste avlägsnas.

Medan vänner och släktingar tog hand om Annas och Peckas femåriga ungar efter deras operationer i januari respektive februari 2016, föddes de. Operationen lyckades eftersom Peckas sjukdom upptäcktes tidigt, men när Anna vaknade ur koman fick hon beskedet att cancern antingen hade gått framåt eller att en mer avancerad tumör upptäckts. Idag friskförklarade jag och min pojkvän, och vi är ganska tacksam för det. Att försöka leva upp och ha kul är en konst, säger Anna.

Lyssna på Snö & Marschaller på din semestertur och ha kul!

Helen och Anna uppträdde tillsammans på vinterturnén Sånger i vintertid 2018, och de lade ner spåret Julen kan hjälp året efter. Dessutom höll de tre specialkonserter i Vara och Visby samtidigt. Pergola med snoe och lavendelgirlanger pryder sångarna Anna Stadling och Helen Sjöholm.pinterest
Fotografi av Nicholas Stankovic

“Snö & Marschaller” är deras nästa jul-cd, och de kommer att turnera i Sverige under november och december för att marknadsföra den. Helen och Anna säger att de älskar låtar och gör dem till sina egna, vilket är ett sätt att uttrycka sina kreativa sidor för varandra.

Att samarbeta med Helen är enkelt, förtjusande och tillfredsställande. Här är vi alla lika, därför finns det inget behov av att gissa den andra personens tankar, som Anna förklarar. Det finns faktiskt fall där verbal kommunikation är överflödig när man skapar en magi.

Anna Stadling Föräldrar
Anna Stadling Föräldrar

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *