Stina Oscarson Sjuk – Stina Oscarson, dramatiker, tillbringar vintermånaderna på en psykiatrisk anstalt på grund av sin anorexi. Fem veckor senare kommer hon fram för att försöka förstå vad som hände och hon skriver till Maria Ludvigsson, huvudskribent på SvD, och frågar: “Är det rätt att gå emot en ung mans önskan att invagga en kvinna till underkastelse för att ge henne värde?
Vi bidrar båda till samma tidning men har faktiskt aldrig träffats. Nyhetsredaktionen och konstavdelningen ägnar sig åt en hel del underhänt beteende. Sjö. Att skriva hjälper mig att få ett omedelbart svar på en fråga. Det faktum att jag fokuserar på dig är mindre resultatet av noggrant övervägande och mer av en instinkt.
Jag har precis läst klart en artikel som du publicerade för ungefär en vecka sedan där du pratade om politiska gränser och hur regeringen föreslår att göra det svårare att pressa andra människor till självmord. Det konstaterades att “andra värderingar och drivkrafter än lagtext” reglerar omständigheter när “människor splittrar sina själar av rädsla”, liksom “den moraliska instinkt som leder till att vi hindrar en annan människa från att skada sig själv kan läras ut.
bara interpersonellt.” När du fortsatte att skriva sa du: “Politik är inte horisontell utan vertikal.” Det var de exakta orden jag behövde vid den tiden, och de råkar också vara relaterade till den förfrågan jag har till dig. Jag undrar om det finns några omständigheter under vilka du skulle överväga att agera efter lusten att läsa in en ung kvinna för att ge henne värde. Hur mycket motivering det än kan finnas för tvngsvrd.
Stina Oscarsons värsta fiende är Stina Oscarson. Trots min miljöretorik är mina dagliga vanor allt annat än miljövänliga. Jag gillar att låtsas att jag är fri samtidigt som jag faktiskt lever på ett väldigt förslavat sätt. Stina Oscarson, som kan ha blivit förgiftad två gånger, kan dö.
Stina Oscarson rasar genom snön på Kyrkogatan i Mora, som är cirka en fot djup. Hela staden har börjat göra sig redo för den stundande stormen i slutet av februari, med bara några dagar kvar till Vasaloppet. Skidbackar är trevligare än fullsatta vägar, företag erbjuder bemannad parkering,
food trucks parkeras överallt, och den centrala katedralen fungerar tillfälligt som ett diplom- och hittegodskontor. Stina Oscarson har fina minnen från sin tid i Skellefte Skidklubb och önskar ofta att hon kunde åka tillbaka. Samtidigt klagar hon på den negativa feedback hon fått som köksmästare på Radioteatern den senaste tiden.
Egentligen är Stina Oscarson van vid uppståndelse. Sedan hon 2008 bestämde sig för att motverka den svenska regeringens kulturutredning med sin egen utforskande vision för kulturpolitiken (skuggutredningen) har hon varit föremål för diskussion, kritik och beundran.
Hon har kritiserats för sina politiskt radikala radiosändningar, hyllats för sitt arbete med teatersällskapet ML02 i produktioner som Woyzeck och Elvira Madigan, bjudits in till politiska diskussioner om kultur av personer som H. Kane Juholt, och ringt en kommunist och sagt att hon borde utvisas till Nordkorea (när hon uttalade sig mot reklamrestriktioner).
Dagens diatribe, som så många andra innan den, handlar om politiker. På frågan om varför Radioteatern inte längre »har med konst att göra«, riktade Magnus Ringgren på Aftonbladet finger åt Stina och kritiserade följdlåten Världshistorien. Stina sammanfattade sin världsbild kortfattat genom att säga “all konst är politisk.” Hon lät det nästan falla där, men så utmanade hennes medarbetare Augustin Erbas argumentationsuppsats i Dagens Nyheter hans Världshistoria.
Erba formulerade sitt »Radiodogma«, ett manifest som förklarade att han ville att radioteatern skulle ta bort från »människor som sitter och läser högt i ljudisolerade rum« och ut i verkligheten. Det är möjligt att Stina Oscarson håller med dig på denna punkt, trots den skenbara bristen på kontroverser. Erba vet att detta kommer att orsaka problem hemma, men hon berättade inte för Stina eller någon annan på teatern om diskussionsämnet.
Efter att ha observerat redaktionen måste hon nu rapportera att de är ansvariga vuxna. Hon hoppas att hon kan vara där i Stockholm för att backa upp dem och Augustin snart. Hur desperat hon än vill vara där just nu kan hon helt enkelt inte vara det. För närvarande är hon upptagen med viktigare bekymmer.
Stina Oscarson är en förespråkare för en mer hälsosam kultur. Det är hon som väcker kontroverser i samhällsdebatter. Andra pratar inte alls med henne eftersom de tar illa vid sig av hur hon normaliserar och bjuder in främlingsfientliga strömningar, medan ytterligare andra tycker att hon ligger för långt till vänster politiskt. Stina Oscarsson gör en intervju med Kulturdepartementet.
Jeanette Gustafsdotter, SvD:s nya kulturminister för Socialdemokraterna, intervjuades av Stina Oscarson i februari 2022. Aftonbladet publicerade ett stycke om intervjun, där författaren antydde att kulturministern var planlös på den politiska fronten. Stina Oscarson är dock inte immun mot kritik. I en annan uppsats, också för Aftonbladet, kallar hon intervjuaren för antiintellektuell och ologisk.
perspektiv på Stina Oscarson från förr
På forumet som kallas Flashback delar medlemmar liknande tankar om Stina Oscarson. Där diskuteras hennes hälsa, trots att det framgår av bilderna att hon är fruktansvärt nedvärderad. Några av personerna i Flashback gör kopplingar mellan Oscarsons hälsa och hennes attityd och skriver saker som “Det är uppenbart att Oscarsons svaga prestationer och generellt genomsnittliga syn är beroende av näringsbrist.”
Ändå finns det ett förvånansvärt antal trådar – särskilt på ett forum som heter Flashback – som stödjer Stina Oscarson och hävdar att hennes åsikter och personliga hälsa inte nödvändigtvis är sammanflätade. Stina Oscarsons kamp mot anorexi började när hon var liten. Stina Oscarson har kämpat mot anorexi sedan hon var 10 år och det har gjort att hon är underviktig.
I en artikel för tidskriften Filter avslöjade hon ursprunget till sin sjukdom: hon åt sin fars tjurar i ett försök att visa sin mamma lite stöd under en familjekonflikt. Hennes rykte som en smart, humoristisk tjej som konsekvent pressade sig själv till sina gränser hjälpte inte saken heller.
Stinas inläggning av anorexibehandling våren 2021 utlöste en händelsekedja, bland annat en serie brev mellan Stina och tidningens chefredaktör Maria Ludvigson. Denna brevväxling mellan Stina och Maria, som så småningom publicerades, handlar om moralen i att tvinga en ung kille att agera mot en kvinnas preferenser för sin egen säkerhet.
Stina Oscarson deltar i ett brett utbud av kulturaktiviteter. Stina Oscarson har blivit en välkänd kulturell ikon trots sin sjukdom och åstadkommit mycket under sina nära 50 år. Några av de roller hon har spelat och projekt hon har lett i sitt yrkesliv hittills inkluderar följande.
Har varit kreativ ledare för Orionteatern, radiochef för samma teater och kritiker för dagstidningarna Dagens Nyheter, ETC och Svenska Dagbladet. 2008 växte den alternativa kulturrevolutionen (eller skuggutredningen) fram i Sverige .En bok med titeln “Att vara eller vara en vara: visioner om en annan kulturpolitik” skrevs och publicerades.
Stockholms stadsmuseums chef Stina Oscarson fick sparken. Trots sin framträdande plats i kulturvärlden kommer Stina Oscarson att sparkas från sin tjänst som chef för Stockholms Stadsmuseum i mars 2020. Trots att Stina Oscarson skulle föra en debatt där vek sig en av de schemalagda författarna av. . Anledningen? Medveten om att hon hade kommunicerat med flera tveksamma typer.
Hon har nämligen haft en del offentliga samtal med meningsmotståndare där hon och den andra samtalspartnern på ett öppet och nyanserat sätt diskutera sina olika åsikter. Vissa har hävdat att Stina Oscarson har normaliserat dessa åsikter, medan andra har sagt att det faktum att de har stämplats som “femling-fient” har gett bränsle till diskussionen.
Stina Oscarson, Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet
När Stina Oscarson som mest attackeras för att ha alltför västerländska perspektiv är det nästan skrattretande att en författare skulle tveka att prata med henne av rädsla för att bli inblandad i främlingsfientliga strömningar. Stina tillägger att hon när hon var yngre ville smälta in i den fria konsten, men att hon nu är mindre hemma i den politiska mitten.
Snarare än att arbeta för att föra fram den politik de påstår sig stödja, tror hon att nuvarande politiska partier är mer angelägna om att skydda sina varumärken. Därför är det inte riktigt alarmerande att män har problem med att bestämma sin politiska hållning. Hon säger sig ha träffat killar som politiskt står på stängslet och röstar på både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
De flesta kliver av 91-bussen vid Kungsgatan och fortsätter sin väg därifrån. Det är ett ställe som händer, och det är stammisar man ser där. Du lägger märke till härvan och hanterar den varsamt; du är som en figur vid bordets kant. Objektet kunde lika gärna ha varit en buss om du inte hade listat ut det, men istället är du outsidern, den mystiska guiden till artisternas värld. Med dig där får Tavlan en helt ny betydelse; du är drivkraften bakom allt jag gör idag.
I Det perfekta plstret parafraserar Stina Oscarson den berömde isländska konstnären Polvardur Porsteinssons ord: “Lägg märke till vad du lägger märke till.” Denna läsning betonar att leva för resans skull snarare än destinationen. Oscarson har kört så länge att hon inte längre känner igen sig som förare. Det är omöjligt att kombinera tidigare händelser. Vem har tid att vara upprörd, glad eller roa sig på en fredagskväll? Känslor som oro är inte känslor utan begrepp som ska utforskas.
Du kan undvika att uppmärksamma någonting, även tillfälligt, på en rad olika sätt. Andra kanske söker tröst i droger eller alkohol. ett mentalt tillstånd fritt från distraktioner. Inget försök till ett sagoslut är berättigat. Även om jag tror att vissa människor skulle kunna tjäna på det, använder de flesta människor bara existentiell nöd som en ursäkt för att bli hög. Att ha problem med snarkning är värre än att vara förkyld.
Men så finns det de som är bra för att ta en paus från att permanent markera det man permanent markerar. Eftersom Stina Oscarson har varit så rättfram om sin anorexi, kan detta ha varit hennes försök att helt omfamna rampljuset. Jag är ingen psykolog, men sedan jag öppnade boken står min tolkning fast.