Maria Wern Författare
Maria Wern Författare

Maria Wern Författare – Den svenska författaren Anna Maria Angelika Jansson föddes i Visby stad den 13 februari 1958. De flesta känner igen henne från hennes coverlåtar med Maria Wern.
I Janssons biografi står det att han började som läkare.

Hennes vanligaste miljö är ön Gotland, där Anna Jansson växte upp och varifrån hon har fått sitt artistnamn. Serien är starkt infunderad med medicinska teman, och Jansson är utbildad läkare. Janssons roman Främmande fagel bearbetades till en tv-serie 2008 med Eva Röse i huvudrollen. Efter det har många fler av böckerna filmatiserats.

Extraordinära resultat:

Anna Jansson är känd för sin kriminallitteratur, men hon har även skrivit böcker om veterinärmedicin och ett flertal barnböcker för Bonnies utbildning. Hon har även skrivit ett fantasyäventyr för det fjortonde numret av den svenska tidningen Fantomen.

De första böckerna i Anna Janssons barnboksserie gavs ut på Rabén & Sjögren 2010. Emil Wern, chefsutredaren, är Maria Werns son. Den bästa romantiska komedin någonsin debuterade 2014 på Salon d’Amour.

Detta var den första boken i en serie om den professionella frisbeespelaren Angelika Lagermark, och ytterligare böcker i serien har sedan dess kommit ut. Dotters frånvaro uppmärksammades vintern 2019. Det var första avsnittet av nya kriminaldramat Bergslagens bl, där Reykjavks egen polismästare Kristoffer Bark spelar huvudrollen.

Anna Janssons romaner med den svenska poliskriminalpolisen Maria Wern har översatts till sjutton språk och har sålts i över fem miljoner exemplar bara i Sverige. Böckerna har valts ut för en framtida TV-serie och en film, som båda kommer att spela Eva Röse.

Visste du att man under de senaste 264 åren bara har lyssnat på Anna Janssons böcker om Storytel? Dessutom lånades en av hennes böcker från en Storytel-kunds bookhylla hela 348 460 gånger under det föregående året. Det motsvarar fyrtio personer som läser en av Anna Janssons böcker samtidigt!

Maria Werns serie fyller 20 år i år och den senaste delen, Dödslistan, ges ut för att fira. Anna Janssons romaner innehåller ofta oroande frågor om samtiden. Den här veckan ska vi prata om fördomar och förutfattade meningar.

I följande uppsats reflekterar Anna Jansson och kriminalprofilen Maria Wern över Annas 20 levnadsår. Det krävs en stark kvinna för att arbeta under sådana förhållanden, men i mina fantasier har jag fått barn, dödat råttor och varit en mördare.

Mitt första manuskript såldes till Gotlands Allehanda för 175 kronor. Det resulterade i en morgonstorm vid Jysk. Sanningen att säga, jag trodde aldrig att jag skulle bli författare. Eftersom min familj inte hade tillgång till en dator förrän 1998, var jag tvungen att lära mig grunderna genom att skriva artiklar som denna.

Det var som att en fruktansvärd sjukdom hade brutit ut och spridit sig snabbt. Jag kände mig verkligen lyckligt lottad efter att ha säkrat priset. När jag äntligen satte ihop bitarna av berättelsen om min imaginära vän Maria Wern gick pappersarbetet snabbt ihop och jag blev helt överväldigad.

Min yngre syster satt klistrad vid datorn och lekte med dra-och-släpp-funktionen, medan jag desperat försökte hitta hennes hand i hennes ficka. En av oss hade ett kort då. Min första bok, Stum sitter Gud, kom ut 2000, och jag tyckte att den blev en stor succé.

Jag funderade på att göra en tur till biblioteken i Tvidaberg och Valdemarsvik. Fem personer slog läger ute på tvidaberget, tre av dem var bibliotekarier, och jag kunde sätta upp en visning av oljade gubbar på huvudgatan i Valdemarsvik för att locka folk.

Personligen sålde jag över 1 500 exemplar av min första roman, vilket bidrog till att etablera min trovärdighet för en uppföljare. Jag slutade mitt jobb som präst 2007, efter 25 år och 9 år av dubbel tjänst, och jag är fortfarande väldigt tacksam för möjligheten att få göra det jag älskar mest: att skriva böcker.

Det finns många män jag måste tacka för det. Min far var den bästa berättaren genom tiderna. När jag var ung brukade jag gå upp tidigt så att jag kunde följa med min pappa på marknadsundersökningar och avtalsförhandlingar med lokala distributörer av bönder och andra varumercandi i områden där nya vägar asfalterades.

Jag bär fortfarande på den visdom jag fått från deras berättelser, anekdoter och lektioner om livet. Jag känner också en enorm tacksamhet till redaktörerna och korrekturläsarna på Norstedts förlag, som har stöttat och redigerat mitt arbete under året och försett mig med insiktsfull kritik.

På samma sätt är jag skyldig Grand Agency och mina tidigare agenter en stor tacksamhetsskuld för att de har sett till att läsare i 17 länder, inklusive Japan och Iran, har tillgång till mina böcker.
Det har varit en fantastisk resa hittills, och det har bara blivit bättre idag tack vare släppet av min tredje Maria Wern-bok och fortsatta framsteg med den andra.

Skådespeleriet började 2007 och sedan dess har filmer med Eva Röse släppts över hela världen. Förutom att skriva två barnböcker som utspelar sig inom virologiområdet, fick jag också möjlighet att skriva en serie romaner om Maria Werns son, “Detektiv Emil Wern”, som gavs ut på Rabén & Sjögren. Jag har också skrivit en frisorcentrerad feel-good-serie för salong d’Amour och en uppsättning sagor anpassade till ljudbokformatet för Tiden förlag.

Det är svårt för mig att hålla min uppmärksamhet på verkligheten vi delar just nu eftersom jag skriver så många orelaterade tankar. Den tredje boken i Rebropolis-serien av Kristoffer Bark håller mig just nu sällskap.

Den andra boken släpps till hösten. Det krävs en stark kvinna för att arbeta i dagens klimat; i mina fantasier har jag fött barn, dödat råttor och förvandlats till en mördare. Men jag gör dem själv. Sist men inte minst vill jag tacka er läsare för alla uppskattande ord och insikter som hjälpt mig genom de tider då livet var tufft.

Vi uppskattar dina köp, uthyrning, läsning och lyssnande av mina böcker. Det kommer en ny Maria Wern-bok i dag, och jag tvivlar inte på att hon kommer att ha fler historier att berätta i framtiden.

Maria Wern Författare

Amelie Muscat, barnpsykolog, presenteras för oss i Anna Janssons senaste Maria Wern-deckare, Onda drömmar. Hon träffade Laura i klassen och blev kär vid första ögonkastet. De flyger runt varandra utan att riktigt känna varandra.

Amelie gör ett fruktansvärt misstag när hon försöker passera för Lauras treåriga barn. Vid det här laget är skämtet över. Maria Wern förlorade sin man och hanterar sin sorg genom att kasta sig in i sitt arbete. Hon får prioriterad tillgång till premiumtjänster.

Hon bestämmer sig för att utreda fallet med en pojke som försvann mitt i en snöstorm på norra Gotland. Mitt i sin egen personliga tragedi måste Maria Wern förstå de händelser som har lett fram till denna punkt.

Anna Jansson debuterade 2000 med kriminalromanen Stum sitter guden, med brottsutredaren Maria Wern i huvudrollen. Jansson växte upp på Gotland, där bockern oftast ses på spel. Jansson, en läkare med 25 års erfarenhet, använder sina medicinska kunskaper till stor nytta i flera böcker, samtidigt som den skildrar Werns personliga och professionella svårigheter.

De har gjorts till en tv-serie med Eva Röse i huvudrollen och översatts till mer än tjugo språk. För yngre läsare har Anna Jansson skapat en serie barnböcker med Maria Werns son Emil i huvudrollen. Bergslagens bl, en serie om rebros Kristoffer Bark, började 2019 med utgivningen av Dotter saknad.

Den handlar om ett team av hemliga poliser som utreder mystiska brott. Anna Jansson Crime Time Awards Hederspris kommer att delas ut till Jansson 2021 för att ha skrivit 70 böcker som tillsammans har sålt över 5 miljoner dollar bara i Sverige.

Juryns dom var ett häpnadsväckande “Prisad, älskad och framför allt läst!” Förbered dig på en ny, lockande läsupplevelse från deckarmästarinnan Anna Jansson med Onda drömmar. Det är en berättelse om våld och mord, och viljan att skydda sina nära och kära till varje pris, även om det innebär att man går emot lagen.

Sådana drömmar kan du köpa den 3 mars i butiken. Egentligen kan Anna Janssons författarkarriär ha tagit slut innan hon riktigt kommit igång. När manuskriptet till den första boken om polisen Maria Wern var färdigt försvann det mystiskt.

1998 köpte jag och min familj en dator för hela hushållet, och det var där jag skrev min roman. Och jag kunde aldrig ha hittat den så snabbt. Men så stod det klart att min dotter hade lärt sig att “rita och släppa” och hon sträckte ut handen och gled in sin hand i min och sa “Anna”, medan hon skakade på huvudet åt mig.

Det är svårt för henne att återuppfinna sig själv nu, på gränsen till hennes 20-årsjubileum som författare. Anna Jansson är ett absolut fenomen, efter att ha sålt över fyra miljoner exemplar av sina böcker bara i hemlandet Sverige.

Hennes böcker om Maria Wern har inspirerat till många anpassningar till film och tv. Hon har även skrivit ett antal må-bra-böcker och vrdetik-läroböcker förutom barnböcker. Anna Jansson, 25 år gammal, arbetade som medicinsk assistent:

Men att hon en dag skulle bli författare var aldrig självklart. Anna ville alltid bli läkare, men som barn fantiserade hon om att vara operasångerska “eller möjligen boxare”. Hon har gjort detta i 25 år, främst med patienter som har lungsjukdomar. Men ett möte förändrade allt.

Jag stötte på en äldre kvinna på leden. Hon avslöjade att hennes psykiskt sjuka son hade attackerat henne. Detta inträffade under den så kallade “psykiatriska sjukhusreformen”, då folk slutade checka in människor på mentalsjukhus och istället lät dem gå hem. Istället för att få hjälp eller stöd tog mammor och systrar ofta hand om dem.

I mitt arbete som läkare stötte jag ofta på sådana patienter. Så, i ren irritation och uppståndelse över denna situation, kom min första bok, Stum sitter Gud, som Anna uttrycker det.

Maria Wern Författare
Maria Wern Författare

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *