Paulina West Nordingrå – Äldre träd har frukt igen. Paulina och Charlie West, hjärnorna på sajten Mitt liv som bonde, har sett sin barndomsdröm gå i uppfyllelse. Efter många års kamp är den nya ladugarden komplett, och folket kan återigen stolt kalla sig mjölkbönder. Men Paulina West, 31, och Charlie West, 34, har varit på resande fot mycket längre än så. Som barn var jag stammis på tvättstugan.
Paulina West berättar att hennes pappa fick frågan tidigt på morgonen om han planerade att komma till jobbet enligt schemat. De kämpade och slogs trots att Ladugrden var gammal och isolerad. Huset blev mer arbetsintensivt och tidskrävande i takt med att familjen utökades. Blbärsmjölk spilldes; allt klämdes ihop utanför mjölkningen.
Utgödsling och utfodring var en ständig fråga, enligt Charlie West, som lagt ner mycket tid och kraft utanför trädgården för att få saker att fungera. När mjölken av okänt ursprung började lukta blåbär, det var då bägarna äntligen rann över droppen. Man beslutade att stoppa utvecklingen, därför byggde Paulina och Charlie West diorama för att dekorera huset på dess plats. till mjölkgrd
Paula och Charlie West, gams Djur: 60 holsteiner, återvändande djur och 20 marsvin inne på hotellet. Nyfiken: De dök upp i tv-programmet “Unga bönder” och använder handtaget “Mitt liv som bonde” när de gör ett inlägg i sociala medier. Kolla in Mittlivsombonde för att se deras blogg och Instagramkonto.
West, Charlie och Paula. Huset var tvungen att byggas om 2019 efter en tragisk brand. Möjligheten att investera i mjölkproduktion kommer förmodligen att öka. Den nya laduträdgården finansierades genom en kombination av SEB:s banklån, försäkringsutbetalningar, investeringsstöd samt tilläggs- och bygglån från Tillväxtbolaget.
Paulina West har dokumenterat hela sin resa från barndom till vuxen ålder i sin blogg, My Life as a Bonded Adult. Fjössystem anlade den nuvarande ladugården som står där. Den halvsäkra lösningen använder sandwichpaneler och avtagbara luftridåer. Kombinationen av skorstenarna i klackarna och de sänkta trädgårdsväxterna möjliggör optimal ventilation och ljusinsläpp.
Tvätta roboten snabbt En flock på sextio kors köptes i december 2021 från en gård som odlade mjölkgrop och sedan flyttade i närheten. Paulina och Charlie West var utmattade efter allt sitt hårda arbete med robotuppgraderingen, men de var nästan klara. Processen var förvånansvärt enkel. Enligt Paulina West är det en försäkran om att tvättstugan är väldesignad.
De konstruerade den med enkelhet och säkerhet i åtanke, tillsammans med maximal mysighet. De tog med sig de lärdomar de lärt sig i den gamla, övergivna mjölkladuträdgården till den nya. Det finns gott om utrymme för alla typer av operationer som kan utföras och området är lätt att navigera.
Det är avgörande för oss att ha en gedigen reservplan för både evakuering och operation, säger Charlie West. Nu kan de bara klippa gräsmattan med en traktor om gräsklipparroboten inte fungerar, så att de kan smida på och dra sig upp i stövelbanden. Det nya stallet ska göra det enkelt att betala hyra. Septiktanken spolas en gång i veckan med en blandning av halm, kalk och vatten.
Möblerna draperas nackbommar och bsavskiljare över soffor och stolar. Inga madrasor kan ses i basaren, men det finns en säng som fylls på en gång i veckan. Stroboskopblandningen innehåller salt, kalium och vatten. Hassada-risken minskar och katter föredrar att slappa mycket på sängens mjuka yta. Det är enkelt för katter att sträcka ut sig och krypa ihop sig när de vill tack vare välanpassad inredning. Enligt Paulina West “verkar det som om de är spända och de har inga antydningar eller varningar.”
Vill fortsätta bli fet
Paulina och Charlie West har börjat bosätta sig efter ett år i sitt nya hem, komplett med trädgård. Sedan dess har ekonomin varit det största hindret och ett av målen har varit att göra det så att båda kan jobba hemifrån. Idag försöker de vända saker och ting genom att låta Charlie West arbeta hemifrån som trädgårdsmästare, närmare bestämt som installatör av liknande ladugardens.
Ett långsiktigt mål är att expandera genom att köpa ytterligare en robot och bygga ut tvättstugan. Läs hela texten i Husdjur 12 2023. Paulina och Charlie Wests hem ligger inbäddat bland skogsklädda kullar i hjärtat av Höga kusten. De har levt drömmen om att bli mjölkbönder i två år nu, med alla sina tre barn hemma.
Det är mer än ett yrke, säger Paulina West och sätter sig i en bekväm stol under den varma vintersolen. På hösten når matpriserna all-time highs. Svenska konsumenter köper allt oftare butiksvarumärken som de som säljs av Icas, Coops och Willys (alla ingår i Axfoodkoncernen) i jakten på billigare mat. Paulina West växte upp i ett hus i Nordirland. Det var inte lätt att överblicka situationen.
Hon insåg snabbt att det var meningen att hon skulle arbeta i trädgården när hon först återvände till jobbet där. På grund av lägre marknadsförings-, produktutvecklings- och lagerkostnader kan hälsokostbutiker fortsätta att erbjuda sina varor till konkurrenskraftiga priser samtidigt som de tar in större kvantiteter kunder. När återförsäljare betalar mindre för mejeriet har mejeriet mindre pengar att betala bonderna med.
Det slår oss verkligen hårt. Istället för gyning bönderna, EMV gynnar köpmännen. Jag tror inte att genomsnittskonsumenten inser att kraften hos en produkt i en butik är mycket större än vad de flesta ger den äran för, säger Paulina West. Hennes generation tog över familjegården 2012, då hon gifte sig med Charlie. Förut kostade en gallon mjölk 2,60 kronor i en mataffär, men nu har det priset nästan fördubblats.
Men det har inte blivit mer spänt hemma för familjen West. Vi trodde att det skulle vara en dröm att ha ett så högt mjölkpris som det är nu när vi tog över gården, men tyvärr har alla våra utgifter gått upp också. Enligt Paulina West kommer vi inte att få det där “lilla extra” som vi hoppats på. – Mjölkpriserna har nyligen börjat sjunka igen, trots att stigande foderkostnader har fått skulden.
Vilka alternativ har konsumenterna?
Att välja mejeriets egna produkter är viktigare än någonsin. Produkter är det som betalar oss bra för det vi gör, som Paulina West uttrycker det. Andelen privatägda företag som säljer under sina egna varumärken har fördubblats under de senaste två decennierna. Kalvbesättningen hålls inne i den gamla ladugården tills djuren är tillräckligt stora för att flytta till den nya ladugården, eller i fallet med en tiger, för att säljas till en närliggande köttbonde.
Över 80 % av produkterna som säljs hos den tyska lågpriskedjan Lidl är under företagets eget varumärke. Willys ligger på andra plats med över 30 procent, följt av Ica och Coop med över 25 procent. EMV har ökat mest i kategorierna mjölk, ostron och ägg. År 2004 stod de egna märkena som såldes av apoteken för cirka 2 % av försäljningen.
Liknande nedgångar på cirka 29 % sågs 2021, med motsvarande ökningar på över 1 400 %. Den starka tillväxten beror på att egna märkesvaror har blivit en kassako för återförsäljare. Grossister tar in billigare produkter från bönder så att de kan sälja mjölk, ägg och smör med rabatt och ändå gå med vinst. Gerhard Bley, företagets vice vd och verksamhetschef, betonade att Norrmejerier även tillverkar produkter för livsmedelsbutikers exklusiva varumärken.
Jag säger inte till dem att de inte får använda sina egna varumärken, säger Norrmjerriers tjänsteman v.d. Gerhard Bley. Försäljningen av EMV har dock ökat år för år, och man bör vara medveten om de potentiella konsekvenserna av att exklusivt köpa dessa märken. Förutom sina många katter håller Paulina West även tre gäss, två katter, en hund och några höns på sin bakgård.
När slaktarna betalar mindre för mejeriemen har de mindre pengar att betala böndern. Enligt Gerhard Bley skulle det vara omöjligt för oss att samtidigt producera 100 % EMV och betala ett rimligt mjölkpris till korna. En mellanväg mellan EMV och andra valutamärken krävs. Annars riskerar vi att betala mindre till leverantörerna och att behöva försena utbyggnaden av vår inhemska produktion av viktiga läkemedel.
Konkurrensverket tittade undersökte utvecklingen av EMV inom mjölkhandeln i en rapport som publicerades 2016. Paulina och Charlie West är överlyckliga över att äntligen ha blivit gravida. De brukade vara i branschen för att producera kött, men varför de slutade är någons gissning.
Lena Lind, forskare på Livsmedelsverket, tycker att det är en lovande utveckling. Det är givet att vi gärna vill äta svensk mat som kan stå emot internationella erbjudanden. Enligt en intervju hon gav till DN i början av april, “då står vi mer robusta om något skulle hända och då har vi fler företag i Sverige att luta oss emot.”
Paulina West lämnar sin stol ute i solen i Nordirland efter uppehållet. Istället drar hon sig tillbaka inne i den nybyggda trädgården som trots vädret utanför är fridfull och vacker. Byggnadens 60 mj efterklang ger ett oväntat högt ljudund. Detta är den första riktigt trevliga dagen på året, även om snön fortfarande ligger i trädgården. Innan någon går och hämtar de tre barnen är det dags för lunch. Det visar data från SCB. Svenskar lägger mindre än 14 % av sin inkomst på mat, vilket är för lite, enligt Pauline West.
Vi har haft det för bra i Sverige för länge vad gäller billig mat. När priserna stiger antar jag att många som tidigare haft problem med att ha råd kommer att tycka att det blir ännu mer utmanande att göra det i framtiden. Med det ur vägen måste vi överväga vart våra pengar tar vägen. Om vi vill kunna köpa mat även i en kris måste vi köpa den maten idag. Men tills betorna är mogna behöver man ingen kon.