Pa Modou Badjie Fru
Pa Modou Badjie Fru

Pa Modou Badjie Fru – Pa Modou Badjie är känd för sitt engagemang i bandet Panetoz, men han är också en integrerad del av Vuxensolan Student Association. Han har pratat med den svenska författaren Johanna Nilsson. Samtalet växte till en ärlig analys av hans motiv för social förändring och effekterna av hans val hittills.

Tack gode gud, jag behöver inte tvinga ner mig själv i en låda.

Pa Modou har välkomnat mig till sitt hem och sin familj. Hans nyfödda dotter Serafina, som bara är några månader gammal men redan utstrålar magi, och jag tillbringade lite kvalitetstid tillsammans i vardagsrummet. Sedan vi nådde toppen har jag struntat i ordentlig klädsel av ren fiendskap.

Mina regelbundna besök på nattklubbar tidigare krävde att jag skulle klä mig i kostym och slips. Medan resten av mina arbetskamrater var bjudna in blev jag avvisad på grund av min okonventionella klädsel. Ett glas vin i handen bytte jag till ett plagg skapat av mitt finaste afrikanska guldtyg. Dörrvakterna visste inte vad de skulle göra. Efter att jag visade det och proklamerade, “Detta är det finaste en afrikan kan äga,” fick jag tillträde.

Pa Modou och jag återupptar vår intervju, som snabbt utvecklas till en chatt efter att jag skrivit ner hans afrikanska guldadress i min adressbok. Det här är den typ av äkta interaktion som han har ägnat sitt liv åt. Ett försök att sammanfatta Pa går till följande: Han är en tungviktstrummis som aldrig har slutat förbättras; musik finns i hans familj; och han letar inte efter framgång eller förmögenhet.

Det råder ingen tvekan i hans sinne att hans vän Marinka kan plocka upp sina briars (och, gissar jag, sina förtjänster) på en lång rad, och hans hjärta svämmar över av kärlek till sina tre små barn, Serafina, Amina och Kineh. Det bor både manliga och kvinnliga Tullinges i det här huset, så när manliga och kvinnliga besökare från Gambia anländer och letar efter köttbullar och makaroner, kommer den boende Tullinges gärna att betjäna mig också.

Även om Pa är en levande framtidssaga är inte allt som glittrar guld. Hans lungor och mage blödde, men han återhämtar sig fint. Det är därför det förespråkas för tillfället. Jag kommer inte att bli det minsta besviken om ingen erbjuder sig att hjälpa. Det är verkligen inte så komplicerat. Jag tycker att jag kan tanka mina egna reserver genom att ge till andra.

Många människor som har tittat in i den glada, intensiva horisonten har varnat mig för att faran ligger precis under ytan och att du alltid måste vara i rörelse för att förhindra skada. Jag har funderat lite på det; som Pa Modou säger, allt jag gör är en skyddsmekanism mot begrepp som jag inte helt förstår.

Ja, vad? Kanske har han äntligen insett. Han vet säkert vid det här laget.

När han växte upp med övervikt i Gambia förlorade Pojken Pa sin mamma när han var fem år gammal. Han uppfostrades av “många fantastiska kvinnor som tog hand om mig under hela året” tills han var tjugofem, då han gick med sin pappa i Jordbro, Sverige.

Men både Afrika och hans hemland Gambia är ständigt på jakt efter sätt att fånga honom. Kom tillbaka till ditt eget land direkt och börja hjälpa familjer med barn som har särskilda behov. Men på mer subtila och inåtvända sätt. Jag åkte tillbaka till Gambia för att hitta min mammas grav för ett tag sedan. Jag besökte varje marknadsstånd som fanns.

Så du upptäckte en kyrkogård, va?

Tystnad. Eftertanke. Ja, Pa är en reflekterande, global medborgare vars vänlighet sträcker sig till alla dem som fortfarande tyngs av övervikt och misär av olika slag. Det är dock möjligt att stöta på ensamma människor även i hjärtat av östra Stockholms mest trafikerade genomfartsleder. Många svenska män väljer att bo självständigt. Alla måste göra sitt för att hålla skolan ren så att barnen kan ta sig därifrån så fort som möjligt. Kan någon på allvar ifrågasätta värdet av personlig frihet?

Det finns ett möte mellan gambisk gemenskap och svensk unikhet i Pa. Hans syster Marinkas finska och romska härkomst är lika accepterade och uppskattade som alla andra i familjen. Vi hade mycket att göra när vi äntligen träffades. Hon blev utsatt för kristna och romska traditioner medan jag växte upp i ett islamiskt hushåll. Situationen verkar fortskrida smidigt; ändå måste du hålla kommunikationslinjerna öppna och respektfulla. Att ha ett samtal är det viktigaste.

Senare lät Marinka honom även genomgå en ADHD-utvärdering.

För mycket tid ägnas åt att tävla på plats. Jag är ett sekel före min tid och kan hålla mig lugn under press. Problem efter problem efter problem… Hundra troll har tagit uppehåll på vinden. Till och med jag kan känna sådana intensiva känslor, och jag är medveten om att ge efter för dem och agera hastigt kan få ödesdigra resultat. Alla måste anstränga sig för att vidareutbilda sig.

Om jag fortfarande är arg just nu, istället för att spränga där jag är, så går jag iväg. Du behöver någon sorts auktoritet för att klara det. Men det finns tillfällen då det faktiskt lönar sig att följa flödet. Vi har bestämt oss för att ta in en nyss i vår familj. Pappa ser förbluffad ut när vi berättar att han har ADHD. Han gillar inte att bli reducerad till en ja/nej-fråga. Inget han gör dåligt borde ändra diagnosen. Men trots sin adhd lyckas han med allt han försöker.

Pa Modou Badjie Fru

Jag får intrycket att han är Pa, den mystiska men i slutändan hjälpsamma figuren som kommer att leda dig till stora prestationer. Pa Modous karakterisering av ADHD som en “superkraft” är sant för mig.Det är något jag precis insåg att jag aldrig har gjort på en anställningsintervju. Jag tycker att han borde skriva en bok om sina färdigheter riktad till ungdomar och ungdomar. Han har redan tjänat som inspiration för många, och han kanske gör detsamma här. Vissa bevis på att ADHD har sina fördelar.

Det är möjligt, så… Ja!

Inte för att han är desperat efter jobb, utan för att han är lite trög. Han har läst högt för ett brett utbud av publik, från barn i “problemkvarter” till företagsledare som är oroliga för deras resultat. Som en stark förespråkare för Vuxen School Study Association deltar han i insamlingsinsatser för deras räkning.

Organisationens styrka kommer från medlemmarnas engagemang för att delta i möten regelbundet och vara öppen för undervisning och undervisning. Vikten av att alla är närvarande har enhälligt erkänts. Istället för att fokusera på negativa oskrivna normer väljer vi att undersöka de positiva. Som medlem i Studieförbundet på Vuxenskolan har jag hittat inspiration i organisationens betoning på öppen dialog, vilket har varit en ledstjärna i både mitt privatliv och yrkesliv.

Ett annat inslag i hans arbete är användningen av musik. Att dansa var alltid kul för mig när jag var liten. Jag dansade mig in i rampljuset, säker på att alla där skulle älska mig. Du är medveten om buller och vibrationer, och du är också medveten om att jag kan hantera dem på egen hand.

Ja, du måste lära dig svenska om du vill uppträda på Melodifestivalens scen och trollbinda svenskar med dina catchy Panetoz-låtar. Panetoz, hans band, samarbetade med Vägen Ut Vi Unga, vars uppdrag är att ge unga en plattform genom musik. Satsningen på Studieförbundet Vuxenskolan manifesteras i form av studiegrupper.

Vi var bara några vänner som gick ihop för att göra musik. Först kom vi på en rapp som var så brutal som man kan föreställa sig ett gäng svarta lönnmördare. Vi bestämde oss till slut att den inte hade den smak vi letade efter, så vi satte igång att göra vår egen.

Hur känns det att äntligen få dina ansträngningar belönade?

Det är en lättnad att jag inte har behövt förlita mig lika mycket på andra människor tidigare för att ta mig igenom svåra tider. Frågan blir då, varför stör du dig? och låtarna? Finns det något större än så? Jag hoppas kunna bidra till att sprida det goda ordet om området genom mitt arbete med Vuxenskolans elevkår och andra talmöjligheter. Mediernas bevakning är överallt och felaktig. Den konventionella skildringen av en invaderande styrka är nedslående även om det finns optimism, hopp och längtan.

När får vi höra de goda nyheterna?

Varje person måste möta sina egna inre demoner. Många gånger har jag sagt något till effekten av: “Okej, du är ganska tuff för unga afghanska män. Hur många afghaner har du mördat i dag? Nästa gång jag ser dig kommer jag att fråga: “Hur många Svenskar har du blivit sjuk idag?” Varför bryr du dig då inte om dem lika mycket som jag gör?

Jag räknar med att vi kommer att behöva pappas hjälp på bröllopsdagen. Ha inte ens tanken på att rekrytera mig i politiska syften. Det är oacceptabelt för mig. Världen skulle kunna dra nytta av fler människor som Pa. Hans misstro och skepsis mot auktoritet och politik sitter djupt. Även om jag kan förstå din skepsis, kan jag försäkra dig om att det finns många politiker som är hängivna sina väljare och som inte kommer att korrumperas av politiska uppdrag.

Kanske så. Pa Modou utbrister, “Det är underbara nyheter!”

Pappa får en kram av sin son Kineh, som fick sitt namn efter Paschas mamma. Farfars röst är det enda instrumentet, men det låter i hela huset. Är det inte längre en prioritet för dig att skaffa barn? Krumkalaset är föremål för min förfrågan. För att vara ärlig så försöker jag tänka på vad som kan ha varit mer pressande för tillfället.

På grund av mina ansträngningar är världen en bättre plats för mina barn. Barnen är det viktigaste i mitt liv och källan till den största glädjen. När jag känner deras kärlek känner jag att jag är gjord av guld, och allt annat verkar mer värdefullt som ett resultat.

Pa Moudo Badjie reflekterar över sina tidiga år. Panetoz-konstnären Pa Modou Badjie minns med glädje sin barndom och den svåra resa han och hans familj gjorde från Gambia till Jordbro. Pa Modou Badjie hävdade att jag var orolig och orolig på grund av ett antal faktorer.

Arbetare inom byggbranschen, trädgårdsmästare, läsare och företagare. Jag kommer inte att begränsa mig till att berömma Panetoz legendariska Pa Modou Badjie. Verket kretsade kring Pa Modou Badjis arbete från föregående år med ungdomar. Nu berättar han om den uppförsbacke men i slutändan värda vägen du har varit på.

Pa Modou Badjie Fru
Pa Modou Badjie Fru

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *