Marcus Wandt Familj – Ny på rymdresor från Sverige är 42-årige bästisen Marcus Wandt, som planerar att bli bara den tredje svensken som omkommer på arenan. Från en pool på mer än 22 000 sökande valdes han ut som en av Europas 17 nya astronauter, enligt rapporter från TT.
När min fru första gången berättade för mig att de var på jakt efter astronauter, frågade hon om jag hade märkt det. Jag visste att det skulle finnas gott om folk som kollade tillbaka, men något i mina ben fick mig att gå vidare och göra det ändå, säger han. Wandt måste tränas tillsammans med de andra fyra reserverna så att de är redo för allt som kan komma ner på gäddan.
Hans koordination, rumsliga medvetenhet, uppförande och fysiska kondition har alla bedömts genom ett antal intervjuer och tester. Wandt skryter, “Jag testade saker som jag inte visste kunde testas.” Hans Marcus Wandt, ingenjör och testpilot för European Space Agency, föddes den 22 september 1980 i Mora kommun, Kopparbergs län.
Han gick på Chalmers Tekniska Högskola för sin grundexamen i elektronikteknik och Karlbergs Militärhögskola för sitt uppdrag. Marcus Wandt antogs till ESA:s astronautprogram i november 2022. Den 16 juni 2023 förväntades Wandt besöka ISS inom ett år. Planet köptes av Axiom Space, som har avtal med SpaceX om att transportera passagerare till och från rymdstationen. Axiom Mission 3 är namnet på planet i fråga.
I Linköping är Stensättersvägen 7 hemvist för Marcus, en man som föddes den 22 september. Den 19 december 2014, för åtta år sedan, flyttade han in i sin nuvarande villa eller blygsamma hus. Han bor med Karina för tillfället. Nu, mer än någonsin, förstår inte Marcus. Vi har försummat att nämna honom på 35 platser den här månaden.
Marcus arbetar för närvarande för ett företag eller ideell organisation, antingen som chef eller som rådgivare. Majoriteten av de som använder denna tjänst för att hitta Marcus gör det i Stockholm. En tredje svensk som tröttnat på att försöka ta upp språket. Av mer än 22 000 ansökningar valdes Marcus Wandt till en av Europas nästa astronauter.
Den 42-årige Linköpingsbon blev antagen till astronautprogrammet vid Europeiska rymdstyrelsen (Esa) för cirka två månader sedan. När min fru första gången berättade för mig att de var på jakt efter astronauter, frågade hon om jag hade märkt det. Även om jag visste att det skulle finnas gott om folk där ute, säger Marcus Wandt att han kände sig tvungen att agera på sin intuition och ändå göra det. Till en början var det hela ganska oroande.
Grundlig analys
När han börjar prata om rånet är det svårt att fokusera. Av 22 500 personer som ansökte var det bara 1 300 som uppfyllde kriterierna och valdes till slut. Efter det hade vi intervjuer och tester (och ytterligare tester) inom områden som lagarbete, meditation, psykologi och tidsinställd press på material och fysiska egenskaper. Vidare är omfattningen av medicinska undersökningar omfattande.
Där, som Marcus Wandt uttrycker det, “provar de allt en person kan titta på”, inklusive saker som jag inte hade en aning om kunde prövas. Människor tittar på i hopp om att denna individ kommer att kunna hålla sig frisk under åtminstone de kommande två decennierna tills de kan komma upp ur vattnet.
Esa har inte haft en rekryteringskampanj för astronauter på över 15 år. Av de 17 utvalda är Marcus Wandt en av fem reserver som kommer att behöva träning innan de kan utföra sina roller. Efter att ha pratat med Christer Fuglesang, Sveriges första rymdbonde, har han en klarare förståelse för situationen: uppskjute är oundvikligt; frågan är bara när. Den inställningen måste bibehållas. Han hävdar också att det finns skickliga astronauter över hela världen som aldrig har lämnat jorden.
Ingenjör och stridspilot
Om du är nyfiken på varför Marcus Wandt valdes av 22 500 sökande, kanske du hittar några ledtrådar i hans CV. Utöver studierna till elektronikingenjör på Chalmers tekniska högskola har han gått officersprogrammet på militärhögskolan och utbildat sig till fallskärmsjägare och stridspilot.
Han var den första som flög stridsflygplanet Gripen E och är nu företagets chefstestpilot på Saab Aeronautics. Bekymrat sa Marcus Wandt: “Det var fortfarande många troll som kom igenom.” Att klämma in i en rymdrak och sugas upp i rymd kan låta som väldigt roligt, men det är faktiskt ganska smärtsamt.
Han tror att hans expertis inom riskhantering och analys är ett av hans mest värdefulla bidrag till Esa. Kraft att koncentrera sig under långa perioder utan att bli överväldigad eller tappa fokus. Som mitt jobb kräver gör jag det hela tiden. Att använda rymdfartygen, som används i miljöer med ännu mer extrema temperatursvängningar, vind och nederbörd, är inte så olikt att lotsa en Gripen.
Det finns många områden där jag kan göra en stor insats, trots likheterna. På frågan om ytan han sitter på är säker tar han en stund att fundera innan han återgår till sitt vanliga glada uppträdande. Det kan vara mycket, men du borde fråga mer. För många tunna dalgångar är ett allvarligt problem som till varje pris måste undvikas.
Befruktningseffekten
Om Sverige fortsätter lägga sina pengar på rymden kan Marcus Wandt snart skickas iväg till okända delar. Och han tror att vi kan förvänta oss att se snabba resultat inom områden som hållbarhet och energihushållning om vi lägger pengar på dem. Marcus Wandt menar att svenskarna har mycket att erbjuda kunskapsmässigt, men att allt också kräver ett stort statligt bistånd. Det har hjälpt honom i hans arbete som testpilot.
Vi tävlar regelbundet med de största i världen, och på vissa sätt är vi ännu mer formidabla än de är. Sverige är hem för några riktigt begåvade och uppfinningsrika människor. Han lovar att om vi åker dit kommer vi att ha lättare att få permanenta visum i Europa. Marcus Wandt kommer att bli Sveriges nästa astronaut tack vare en gemensam satsning mellan Rymdstyrelsen och Europeiska rymdorganisationen ESA.
I morgon går han ombord på en raket och beger sig till ISS. Festivalarrangörer säger att de kommer att ägna de kommande två veckorna åt att genomföra nationella och internationella studier i tyngdlöshet. Allmänhetens intresse för STEMM-fält bör också väckas. Axiom Space och SpaceX kommer att samarbeta för att koordinera flygningarna. Så Marcus Wandt kommer att vara ombord på Dragon-kapseln när den skjuts ut i rymden av Falcon 9 från Floridas Kennedy Space Center.
Ännu mer utveckling
Den tidigare reservastronauten Marcus Wandt har befordrats till heltidsstatus vid European Space Agency (ESA). Han är officiell astronaut vid European Space Agency. Rymdregistret samarbetar med Europeiska rymdorganisationen för att planera och genomföra uppdrag, samt genomföra forskning och andra uppgifter. Det är för tidigt att säga när flyget faktiskt kommer att lyfta. Tidsramar för detta år eller första halvåret 2024 är att föredra.
Det finns två namn för denna strävan. European Space Agency (ESA) döpte projektet till Muninn, efter Odins armé i nordisk mytologi, medan Axiom Space kallar det Ax-3. Den danske astronauten Andreas Mogensen siktar på att påbörja Huginn-projektet i augusti 2023 och slutföra det inom sex månader. Det blir träning i både Europa och USA inför den drygt två veckor långa flygningen.
Undersökning av Tyndall-effekten
Den svenska forskarvärlden tillfrågades om input från Rymdstyrelsen i maj 2023 via en separat utlysning angående potentiella utredningsområden som Marcus Wandt skulle kunna belysa. Marcus kommer snart att kunna ansluta sig till den pågående rymdforskningen som utförs av ESA-astronauter.
Surface Avatar är ett pågående projekt som hanteras av German Aerospace Center (DLR). För att få inblick i avlägsna planeter som Merkurius och Mars övar astronauter på att använda olika typer av robotar på marken medan de är i omloppsbana. Den danska astronauten Andreas Mogensen deltar också i experimentet och reser till isstationen med robotarna som en del av Huginn-uppdraget.
Rymdstyrelsens löpande utvärdering av inlämnade förslag fortsätter. Områdena biologi, meteorologi och kognitionsvetenskap studeras alla aktivt. En Esrange-forskare försökte använda stamceller och harvar från en sondrake i ett misslyckat experiment. En annan kandidat är den svenska satelliten Mats, som undersöker även nattlysande moln.
O.M.Wandt Marcus
Marcus Wandt är 42 år gammal. Medan jag och min familj ursprungligen kallade Karlstad hem, har vi sedan dess bosatt oss i Linköping, trots att min födelseort är Hammarö, Värmland. Från en pool på cirka 22 500 kandidater valde han ut sjutton nya astronauter i november månad 2022. Han placerades i den så kallade reservgruppen ifall han skulle behöva göra något alls.
Marcus Wandt är en skicklig elektronikingenjör med examina från både Chalmers tekniska högskola och Militärhögskolan Karlbergs officersprogram. Han har stuntpilotsutbildning från både Sverige och USA och har tidigare arbetat som stuntpilot för svenska försvarsmakten. Hos Saab innehar Marcus Wandt nu tjänsten som chefstestpilot. Snabba bilar och Formel 1 är två av Marcus Wandts favoritsaker.
Om du frågar honom vad som driver honom, kommer han att säga till dig, Jag vill hjälpa till att ta ner gränser mellan människor. När vi siktar på ett ambitiöst mål måste vi göra kreativa, tekniska språng snarare än stegvisa. De innovationer vi gör för att hjälpa oss ur denna röra kommer att vara användbara i många år framöver. Detta irriterar mig verkligen.