Martin Rörby Familj

Martin Rörby Familj
Martin Rörby Familj

Martin Rörby Familj – Du kan få Fastighetsprofilerna avsnitt 59 på skådespelarens profil eller i en podcast-sökmotor som Spotify eller iTunes. Bland annat finns en kortare version av intervjun nedan.

Att fördjupa sig i byggnadsdesignens annaler—

Musikern Martin Rörby har examen i både arkitektur och stadsplanering. Hans förmåga att se skönhet i saker som de flesta andra tycker är motbjudande har drivit honom fram som en av landets mest kända arkitekturhistoriker. En sjukvårdens etnolog och utredare som mama påstode sig på Martins pappa, som var professionell musiker och insyltad i den svenska scenen.

Det finns en stark tonvikt på hem och estetik i Martins familj, och han är också en ivrig sångare med ett intresse för bildesign. Martin hade flera motgångar på vägen mot sina ursprungliga karriärmål att vara sångare och lärare, men han fann sig så småningom attraherad av byggnadsteknik och arkitektur.

Att attackera Adolf Fredriks musikklasser – platsen där han hade finslipat sina sångkunskaper – var en av dessa låga punkter. Han gick med i diskussionen och skrev vid 19 års ålder en artikel som beskriver hotellets förflutna. “Gnistan för det jag håller på med idag tändes redan där” sa Henrik.

Martin Rörby etablerade sig så småningom som en oberoende expert inom området arkitektur, skrivande, rådgivning och forskning. En hel avhandling ägnad åt hans fascination av David Helldén – arkitekten bakom Sergels grav och gravskrifterna – växte fram ur hans doktorandstudier. Under tiden efter gjorde han framträdanden i otaliga publikationer och tv-program.

Martin Rörby verkar ha en kinestetisk upplevelse när han uppskattar arkitekturens skönhet som traditionellt inte har varit särskilt framträdande i samhället, som betong, miljonprogram och andra efterkrigsstrukturer. Martin Rörby hävdar att byggnader alltid har speglat deras tidsepoker.

Under 1930-talet var en Jugendkåk tänkt som lyxens höjdpunkt. Om du är en historiker som studerar dessa pendelrotationer, måste du hålla ditt grepp om pendeln tills den landar i det övre vänstra hörnet. Efter det är det enkelt att upprepa felet. Se till att ta in det stora utbudet av gatufasader, från 1800-talets (med sina torn och vanliga byggnader) till 1900-talets (klassicism, folkhemsmiljöer och brutalistiska, men älskade, landskap från 1960- och 1970-talen ). Du måste kunna hitta allt här inne på samma gång.

Trots detta har han den minsta kompetens att gå med i den bittert splittrade diskussionen kring svensk arkitektur, där ett läger förespråkar att återgå till mer traditionella byggmetoder. Med tiden önskar han en mer modern och inkluderande diskussion om arkitektur som speglar vår egen tid.

“I dag finns det en tendens att det är en sak som ska gälla, men om vi har lärt oss någonting så är det att många saker måste få finnas samtidigt.” En herrgård för miljoner dollar är hem för Stockholms skönhetsväktare. Hälsoregionssekreterare Martin Rörby är trygg i sina fyrarummars Södermalmsgrävningar i Drakenbergsområdet under storm.

Martin Rörby, författare och historiker av svensk arkitektur, kom till denna värld den 11 augusti 1964. Mellan sina roller som senior rådgivare på den egna byrån Martin Rörby Arkitektur & Form och tiden som förste verksamhetschef på Birthe & Per Arwidssons stiftelse (2014–2016) har han ett späckat schema.

Han var den åttonde verkställande direktören och sekreterare för Sjukförsäkringskassan i Stockholm, som har varit i drift sedan 1919, 2004 till 2014. De sönderrivna byggprojekten Nya Slussen, Stockholm Waterfront och Tors var bland hans flera kritiker i den rollen.

Arkitekturmuseet var Martin Rörbys bostad innan han blev professor vid Stockholms universitet. Vid sidan av Sergels mausoleum och Stockholms stad har han även tagit fram bedömningar av Ferdinand Boberg och Georg A. Nilsson, två arkitekter. Till råga på allt har han ägnat sin karriär åt glasarkitektur, miljonprogramsbostäderna och skolbyggnader från tidigt 1900-tal.

Martin Rörby har skrivit mycket om ämnet arkitektur, inklusive böcker, essäer och artiklar; inte desto mindre var han indragen i en konflikt med arkitekten David Helldén 2003.[8] Samarbete med fotograf Tove Falk Olsson om postmodern arkitekturstudie resulterade i böckerna “Sverige Brutal” (2018) och “Sthlm Brutal” (2015). “Bilens arkitektur” är titeln på hans studie om cykelspecifik arkitektur och miljöer; han skriver också på en bok om Stockholms storstadsregions närhistoria.

Martin Rörby är utbildare och talare i frågor om stadsplanering och design. Från 2009 till 2015 var han värd för reportageserien “Arkitekturens pärlor” tillsammans med skribenten Christoffer Barnekow och fotografen Benjamin Jónsson (numera Benjamin Sandvold) på SVT:s arkitekturnyhetsprogram, som innehåller arkitekturnyheter från hela världen.

Vidare medverkar han som expert i “Bandet och jag” (2019) och de två första säsongerna av infotainmentserien “Historieätarna” (2012) respektive (2014). Chef för Sveriges Arkitekturhögskola, SA:s kulturarvsmuseum, är sedan 2017 Martin Rörby.

För sina människoorienterade insatser inom arkitektur- och stadsplaneringsdomänerna belönades han hösten 2018 med Olle Engkvistpriset av Stockholms Byggnadsförening. Familjen Rörby; Martin Rörby är professor och seminarieledare inom områdena arkitektur och stadsplanering.

Dessutom har han skrivit andra verk inom genren. Reportern Christoffer Barnekow och fotografen Benjamin Jónsson (numera Benjamin Sandvold) var tillsammans värdar för SVT-programmet “Arkitekturens pärlor”, som du kanske har hört honom på under ett av hans frekventa framträdanden i nätverket.

Det tvåsäsongspedagogiska tv-programmet “Historieätare” (2012 och 2014) och filmen “Bandet och jag” inkluderar också hans historiker. under åren 2012–2014 och 2019 specifikt. 2017 blev Martin Rörby från Kulturmiljöakademien, Sveriges Arkitekter och SA medlemmar i gruppen. Hösten 2018 tilldelades han Olle Engkvistmedaljen av Stockholms Byggnadsförening för sitt arbete med att lära människor om arkitektur och stadsplanering.

Martin Rörby Familj

Martin Rörby är känd som singer-songwriter, men han är också amatörarkitekt och stadsplanerare. För närvarande är han en av de mest kända arkitekturhistorikerna i landet. Hans rykte vilar på hans förmåga att finna skönhet i de mest vardagliga saker. Det fanns inte plats för nytt när Martin Rörbys föräldrar flyttade till Hässelby Grd, så de fick en sliten lägenhet.

Fadern var en framstående person i Sveriges musikindustri och en professionell musiker; modern var en sjuksköterska som gick över till etnologi och hälsostudier. Martin, som var en sångare med eget passionerat sätt på bildesign, känner sich med de intresserade av familjen. Såvitt någon kunde säga var familjen också intresserad av hemdesign och arbete.

“När jag var liten tog min familj ofta en söndagsutflykt till ett gammalt slott eller några intressanta nya hus”, säger Martin. När Martin var yngre hade han stora drömmar om att bli sångare och lärare. Men en rad otur ledde till att han gjorde en karriär inom byggteknik och så småningom arkitektur.

Adolf Fredrik hade några tillfällen, varav en var att skriva in sig på musiklektioner vid samma institution där han hade tagit sånglektioner. Vid 19 års ålder skrev han en artikel som krönikade företagets historia, och det var först då som han trasslade in sig i skandalen.

Samtidigt slog Martin Rörby ut på egen hand som arkitekt, författare, konsult och vetenskapsutforskare. Hans fascination för David Helldén, arkitekten ansvarig för Sergels grav och dess sgraffitos, fick honom att helt ägna sin doktorsavhandling åt ämnet. Under åren därefter har han medverkat i flera saker, som romaner och tv-program.

Eftersom han kan se skönhet i byggnader som inte alltid har varit mycket ockuperade, sådana miljondollarbyggnader, bombskydd och andra byggnader byggda mellan och efter andra världskriget, är Martin Rörby unik. Enligt Martin Rörby har arkitektur alltid varit en återspegling av tidens gång.

Eventuellt existerande som kyligast

Allmänheten betraktade en Jugendkamp som den mest bedårande levande varelsen när jag var barn. Historiker observerar nålens rörelse framåt och bakåt. Det är avgörande att motstå lusten att agera snabbt eller försiktigt när pedalen är i sin mest extrema punkt. För det är lätt att göra samma misstag igen.

Det är intressant att se stilarnas utveckling, från träkojor till 1800-talshem till 1900-talsklassicism, folkhemsmiljön och återskapade brutalistiska landskap från 1960- och 1970-talen. Alla måste kunna leva samtidigt i samma miljö. Det är därför han tycker att den mycket kontroversiella diskussionen kring svensk arkitektur är så frustrerande: vissa människor tror att nybyggnation är det bästa sättet att vitalisera stilen, medan andra anser att reparation av befintliga strukturer är vägen att gå.

Som ett alternativ tror han att vi kan ha en diskussion om modern arkitektur som är mer relevant för nutiden. Lärdomen här är att även när vissa individer är övertygade om att vi bara ska åstadkomma en sak i taget, bör vi ändå tillåta flera saker att hända samtidigt om vi vill behålla någon kunskap.

Martin har alltid haft en lika stor fascination för flöjtmusik och Plutarchus-konstruktion. En musikalisk familj gick igenom Hans släkt. Han tjänstgjorde som organist och föreståndare på Geijersskolan i Värmland. Den 200 år gamla herrgården demonterades och byggdes om för att skapa det nya skolans högkvarter strax efter att Martins morfar engagerat sig i projektet och anlitat arkitekten David Helldén för att bygga det.

Under sina hundår samarbetade han med Hötorgscity och Hötorgsskraporna om en territoriell plan för Sergels domän. Ett viktigt offentligt rum för demokratisk diskurs och öppenhet, Sergels förtroende har vuxit under de senaste åren. Det första steget var en grundläggande fälla, från bottenbädden hängde öppna trappor. Beläget högt ovanför kunde man se ner i fruktansvärda

På alla plan fanns ett barn som växte upp under samlevnadsåren. Genom hela huset var det möjligt att se att detta var den intressanta platsen. I det första kapitlet av sin avhandling beskriver Martin sitt barndomsminne av Geijerskolans ombyggnad. Historien skulle utan tvekan kretsa kring David Helldén. Även om han bara var ett litet barn när han först såg den intrikat byggda trapetsen, lämnade den ett djupt intryck på Martin. Han kan ha utvecklat en uppskattning för fin arkitektur när han var student där.

Partners Arup och Rörby

Det är på dörren till ett blygsamt kontor i Vasastan som namnet “Martin Rörby Arkitektur & Form” är. Du kan ta en kort hiss till ägarens utsökta och personliga mottagningskontor från porten. Vast gult sken är förstämmad av ljuskällor i rummet. Vi får vitt, svart och grått från färghjulet. Vissa böcker har mörka bilder av Sergels grav på benen, och andra har modeller av de fem Hofkrapas på pärmarna.

Martin har lyft luren. David Helldéns affärskollega Jörgen Kjaergaard designade de svartvita trianglarna som syns på servrarna, glasunderlaget och tegelstenarna. Denna stil är Plattens varumärke. Den enda likheten med originalet är arrangemanget av plattorna. De andra trianglarna har inte heller de bästa sidorna.

Allt i rummet är fläckfritt eftersom Martin ägnat stor uppmärksamhet åt varje detalj. Mer än ett affärsställe känns hans undervattenskontor mer som ett hem för honom. Sammantaget avslöjar den hans karaktär och dess narrativa trådar förbinder företagets historia, nutid och framtid.

Martin Rörby Familj
Martin Rörby Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *