Kerstin Granlund Dotter – Revyartist Kerstin Marianne Granlund Wedin kommer från Sverige. Den 17 juni 1951, i Främmestads församling, Essunga kommun, Västergötland, trädde hon in i världen. Trollhättan, hennes hemstad, är där hon blev känd som musiker med banden Galenskaparna och After Shave.
Kerstin Granlund ville bli psykolog, men Claes Eriksson övertalade henne att gå med i Västgötaskoj, en studentorganisation, istället 1972. 1974 gick hon med i bandet Utan lots som en av dess ursprungliga medlemmar. 1978 gick hon med i banden Galenskaparna och After Shave, där hon varit sedan dess.
Mellan 1976 och 1983 tjänstgjorde hon i Hagge Geigerts revyteam. Sommaren 1979 gick hon på Sten-ke Cederhöks Veckans Revy i Liseberg. Granlund har skapat ett brett spektrum av kvinnliga karaktärer som singel hona i både Galenskaparna och After Shave, bland annat en bragdmamman i “Stinsen brinner”, en strippa i “Skruven är lös”, en amerikan i “Grisen in säcken”, en grevinnan i “Alla ska bada”, och en äldre mormor i “En himla mnga-program.”
Efter att ha öppnat upp om sitt utmattningsyndrom 2011 bestämde hon sig för att sluta spela revyskdes. Däremot fortsatte hon att arbeta bakom kulisserna i en mängd olika jobb, inklusive det som regissör. Sedan den 10 augusti 1979 dejtar Kerstin Granlund Mats Wedin, tidigare VD för Liseberg.
Galenscaparian Kerstin Granlund säger: “Jag betalade en avgift genom min hälsa.”
Sedan hon lämnade rampljuset för 15 år sedan på grund av hälsoskäl har hon underbara minnen från den tiden när det svenska bandet Galenskaparna After Shave förbereder sitt 40-årsjubileum 2022 med en ny video. Andra ikoniska figurer är bland annat Roy och Roger från kassasuccén Macken från 1986.
Kerstin agerade i sjutton (!) delar, hennes favorit var “den beiga kundens fru”, en snårig kundtjänstrepresentant. Vår “lilla tungan på trollhättans dialekt”, som Kerstin uttrycker det, har blivit en stor succé och det har ingen av oss någonsin förväntat sig. Bra spelat, Claes. Och Claes hade rätt — som vanligt.
Kerstin Granlund, fil.dr.
Ålder 71 år. Håll dig långt borta från Kungälv i norra Glöskär. Familj på tre: Maken, Mats Wedin och hans hundkamrater Bojjan och Gerd. Teaterchef och artist i revy. började sin yrkeskarriär med filmerna After Shave och Galenskaparna 1978. Jag och min sambo Hagge Geigert ägnade oss åt revy. Bidragit till ett brett utbud av verk, inklusive “Macken”, “En himla mnga program” och “Stinsen brinner.”
Aktuell dokumentär “De ska va gôtt leva” hade premiär i september 2022. Framlidne Peter Rangmar var inte en av grundarna av Galenskaparna After Shave; snarare var det Claes Eriksson, Anders Eriksson, Kerstin Granlund, Knut Agnred, Per Fritzell och Jan Rippe. Claes övertalade också studiekamraten Kerstin att lägga sina pengar på onödigt studentspex istället för att göra en karriär inom psykologi. När Kerstin första gången dök upp i “Västgötaskoj” 1972 var det en vattendelare i svensk tv-historia.
När började du skådespeleri från början?
Ja, Isadora Björk, jag porträtterade ett hem. Kerstin sänkte huvudet i sina spexkretsarna när Claes sa “du är ju änd alltid här, lika bra du är med i föreställningen”, eftersom hon inte hade ägnat någon uppmärksamhet åt att stå på scenen själv. Jag måste vogue först för det är viktigt. Jag kan nu blicka tillbaka och skratta åt hur mycket tjockhuvud jag hade varit. Men när alternativa planer utvecklades var den redan försvunnen.
På 1970-talet ersattes Spexandet av seriegruppen Utno lots och andra krogshower och folkfester ägde rum. Vi hade en fantastisk tid i radiostudion med Claes, Anders och jag. Kerstin tänker tillbaka på sin barndom i Galenskaparna. Det enda hon har hört om lokalrevyn som äger rum utanför Trollhättan är att hennes bröder och systrar är inblandade. Efteråt fann jag stor tillfredsställelse i att dela min röst på skolscenen. Denna sorglösa syn försvann dock som rök.
Hur bra har du funnit det att studera psykologi?
Kerstin svarar: “Nej, det har jag inte sagt riktigt.” Jag gick i en skola för min utbildning, men jag fick genast upp scenen och roa var vida överlägsen. Jag har aldrig kunnat fatta det. Galenscaparian Kerstin Granlund säger: “Jag betalade en avgift genom min hälsa.” Den komiska truppen After Shave har släppt en ny video för att hedra deras 40-årsjubileum som en enhet.
Det kan tyckas som att hanteringen av de manliga medlemmarna i gruppen kan ha nytta av en touch av psykologi, men Kerstin har redan täckt det. För mig har det aldrig varit anmärkningsvärt att vara den enda kvinnliga medlemmen i en grupp. Om så är fallet skulle jag se positivt på det. Många olika sorters rullar fanns tillgängliga för mig att snöra till.
Första avsnittet av “Skruven är lös” hade premiär 1982, samma år som Galenskaparna slog sig ihop med After Shave. Det blev 35 visningar i Göteborg till skillnad från fyra planerade. Medan hon var i Stockholm, uppgav hon, “att ensemblen sedan varken kan sjunga eller ager och dessutom saknar försonand förstrlning gör inte saken bättre.” Därefter kom “Cyklar”, “Stinsen Brinner” och “Alla ska bada”, som alla följde snabbt i hälarna på varandra.
Att bara följa med var allt som krävdes. Vår största genombrott må ha varit “Macken”, men som Kerstin uttrycker det, “det blev bara bättre och bättre med revyerna.” Men en ny känsla utvecklades någon gång mitt i alla dessa ytterligare år. Medan de andra bestämde sig för om nästa föreställning skulle bli en krogshow eller revy satt Kerstin där bak och lyssnade i okunnighet. Hon trodde att hon istället för festen var tvungen att tacka nej igen och hur mycket hon önskade att hon kunde ha ett “normalt socialt liv”.
Det var inte längre roligt att göra det. När jag äntligen ätit klart såg allt bättre ut. Efter att ha rådfrågat en läkare om min oförmåga att sova och andas lätt, fick jag diagnosen utmattning syndrom. Även känt som det ökända “duktig flicka”-syndromet. Det gjorde ont att lyssna på och det var lite vettigt på den tiden.
Vilken “duktig flicka” tyckte jag det var, och jag är 55 år! Först tyckte jag inte att det var rätt. I slutet av mötet reste sig Kerstin obekvämt upp och konstaterade: “Jag tror att jag skulle vilja ta en paus.” Galenscaparian Kerstin Granlund säger: “Jag betalade en avgift genom min hälsa.” Humoristiskt däck. Då umgicks Kerstin Granlund med Claes och Anders Eriksson, hennes bröder. Efter Galensapers kom Ur trion in i världen.
Som ett resultat blev det en betydande paus. Vi har fortfarande våra egna unika stilar och tillvägagångssätt. Kerstin hävdar att hon äntligen hade lite stillestånd där hon kunde luta sig tillbaka, undersöka hushållets getter och känna sig överlägsen duvorna. Gick en promenad med hundförpackningen.
Jag och mina sedan länge borttappade vänner lyckades komma i kontakt igen på rekordtid. Kerstin har inte sagt hejdå till rampljuset än. Hon håller kontakten med “gänget” fram till denna dag. Kerstin är frekvent ringmästare på Lorensbergsteatern, som hon och sambon driver.
Det blir väl ingen scenuppståndelse?
Antagligen inte; Jag har blivit för djupt skadad vid det här laget. Hon tror sedan att det kan finnas en väldigt grundläggande form av scenografi och fortsätter med att säga: Även om jag hade en fantastisk tur att ta del av produktionen och organisera allt på egen hand, allt jag kan göra nu är att presentera mig själv eftersom showen är över. Jag klär mig som en diva varje gång jag går ut.
Anna och Hkan Hammarén spelar huvudrollerna i filmen De ska va gôtt leva. Här kan du lära dig om bandets historia, från deras tidiga folkparksturnéer till deras senaste slutsålda utställningar och kultstatus. Allmänheten visar sin kärlek och tacksamhet för årets många positiva stunder genom att på lämpligt sätt fira julen. Det vi i allmänhet kallar “eftervärmen” – du gissade rätt!
Vad är dina egna personliga tankar om 40-talet?
Vackert och sprudlande, men också helt ensamt. Även om jag är vid utmärkt hälsa nu, var jag fortfarande tvungen att betala en avgift till mitt sjukförsäkringsbolag. Kerstin Granlund sa en gång: “Jag har spelat dotter, fru och mamma för hela gänget.” Hon är en av Sveriges mest kända och älskade folkartister, men hon kallar sig själv för “urtypisk ensemblemänniska” Kerstin Granlund, en galenskaperskan, gör sig redo för att börja hämta ut sin pension nu när hon fyllt 70 år. Nyligen återvände hon till rampljuset.
Kanske skulle jag kunna göra ett framträdande i en kommande fullängdsfilm. Enligt henne “vill själen, men kroppen säger nej.” I snart tre decennier har Kerstin Eriksson uppträtt med Galenskaparnas ensemble. 1972, under Västgöta Nations studentspex, även känt som Västgötaskôjet, uppvaktade Claes henne först. Claes och hennes medverkade i filmen “Hagges Revy” 1976. Sommaren 1979 var Kerstin, Claes och Anders med på Sten-ke Cederhöks “Veckans Revy” på Liseberg.
Hon får spela alla kvinnliga roller eftersom hon är den enda i rollistan.
Kerstin är kanske inte på scen för tillfället, men hon är väldigt delaktig i vad som händer där. Hon går regelbundet på Kulturtubsmötena och medverkar i Lorensbergsteaterns uppsättningar och tjänster. Dessutom har hon assisterat i produktionen av “Hagmans konditori” och “30-Arsfesten”.
Åh, för att gå tillbaka till när jag var liten: Läkare-kirurg eller filmskapare
1965 fick Olle Rekord en Oscar och jag slog det rekordet. Min bästa comeback är ungefär, “Jag tror att han menar att han tycker att stationen inte borde läggas ner, men eftersom han ursprungligen trodde att det skulle göra det, tycker han att det är ännu mer övertygande.”
Även om han tidigare trodde att det var rätt, ser han det nu som fel och försöker agera därefter. Eftersom han inte vill bli sedd som en som tänker fel, fortsätter han att tänka som han gjorde förut; ändå har han lärt sig att han aldrig riktigt trodde på det han nu tror. slutade arbeta vid 55 och hävdade: “Jag nådde botten.”
Kerstin Granlund, galenskapare, diskuterar sin förbryllande diagnos, sin tid med Claes Eriksson och hennes milstolpe 70-årsdag. Hon gick i pension från sitt jobb vid 55 års ålder. Kerstin Granlund, som fyller 70 år idag, är galenskaparian och fick precis diagnosen utmattningsyndrom. Enligt hennes kommentarer i Aftonbladet hade jag väldigt svårt att acceptera det.
Kerstin Granlund har spelat nästan alla kvinnliga karaktärer i de revyer och tv-program som de svenska komediensemblerna After Shave och Galenskaparna har. Claes Eriksson, en komisk legend, var en av hennes första bekantskaper, och han övertygade henne att medverka i Västgötaskoj 1972 års studentrevy.
Kerstin Granlund fyller 70 år idag och en blygsam “halvhus”-fest kommer att hållas i hennes hem i Göteborg för att fira tillfället. Denna underbara dam skulle ha blivit en fantastisk psykiater, men ödet hade andra planer. Insatserna var riktigt höga. Jag ramlade in som en galning, men jag lyckades fortsätta att spruta. Att vara i mitten av allt tillförde en helt annan dimension av spänning.