Elisabeth Ohlson Wallin Partner

Elisabeth Ohlson Wallin Partner
Elisabeth Ohlson Wallin Partner

Elisabeth Ohlson Wallin Partner – Sätt i renarna och sla Julia upp till toppen för en picknick. Elisabeth Ohlson Wallin, konstnär och fotograf, har antagit denna utmaning trots att hon mår så dåligt att hon behöver ständig administrering av syrgas bara för att kunna röra på sig. Efter att ha tillbringat tid på sjukhuset och observerat hur allvarligt det här viruset är, tänker jag för mig själv: “Nej, g inte ut, strunta i den här julen, fira den i psk stattlet”, säger hon.

Hon tillbringade fyra dagar i Södersjukhuset i Stockholm och sövdes dygnet runt. Välkända sjukhusfotografer och konstnärer varnar Instagram-följare att vara försiktiga. Jag måste fortfarande ha en spruta klistrad på min skalle hela tiden. Besättningen här är lättsam och trevlig, även om de alltid är i rörelse. Jag kommer personligen att intyga att jag är det. Just nu känner jag mig helt trygg. I ett brev från sjukhuset sa Elisabeth Ohlson Wallin, 59, “Var försiktig och åk inte på några resor just nu.” Ett självporträtt av Elisabeth Ohlson Wallin från det att hon behövde syrgas dygnet runt, sju dagar i veckan

Att ta sig an elitens sjukhus

Hon har behandlats för covid-19 i fyra dagar och är nu frisk nog att delta i en telefonintervju med Aftonbladet. Jag förväntar mig en snabb förbättring av min hälsa. Enkelt sagt, jag är utmattad just nu. Att se de förödande effekterna av denna sjukdom från första hand lämnade ett outplånligt märke på mig. Livet kommer oundvikligen att göra dig ledsen.

Elisabeth Ohlson Wallin är fortfarande med i bilden, och hon hoppas kunna återupptäcka vem hon en gång var. Eftersom mina lungor inte var särskilt rena, fick jag syrgas för att hjälpa mig att andas in den mängd syre som krävdes. Jag var imponerad av hur besättningen samlade sig runt varandra och fortsatte. Känslan av tacksamhet jag har just nu är som att få en andra chans i livet.

Provokation: Låt oss bli våldsamma inför semestern

Ohlson Wallin, som har fått beröm för sina utställningar som “Ecce homo” och “In hate we trust” samt för sina otaliga konstböcker, manus och filmer, uppmanar nu alla att skjuta upp julfirandet och mellandagsreors. För vad det är värt, jag ser bara inte poängen. Efter att ha tillbringat tid på sjukhuset och observerat hur allvarligt det här viruset är, tänker jag för mig själv: “Nej, g inte ut, strunta i den här julen, fira den i psk stattlet”, säger hon.

Jag vet att alla känner ett behov av att göra den här semesterperioden mer speciell för sina barn genom att överösa dem med presenter och extra uppmärksamhet, men vid det här laget är allt som räknas att vi kommer ihåg vad som verkligen är viktigt. Att observera andra människors stressnivåer i sjukhusbussen på väg hem från jobbet var en nykter upplevelse. Julen kan vara en psykologisk mardröm eftersom vi har höga krav för tillfället, även om de som står oss nära är i sorg. Jag hoppas dock att alla som kan håller sig inomhus.

Vad skulle hända om antalet personer som söker sjukvård under semestern ökade så kraftigt att sjukhusen inte kunde hänga med efterfrågan i januari och februari? det oroar Elizabeth Ohlson Wallin. Jag kunde inte ha fritagit mig själv om jag inte hade hört de utmärkta nyheterna. Även om personen inte behöver respirator och kan klara sig enbart med syrgas, är detta fortfarande ett stort problem. Eftersom organen inte kan börja fungera normalt är det inget kul att inte få syre.

Söderhamns egen superkvinna, Fru Hansson, brinner för teologi och engagerar sig i att göra hennes stadsdel till en bättre plats att leva och arbeta där mångfald värdesätts. Idag är Maria Hansson den lokala politiker och HBT+-aktivist som bland annat har drivit frågan om sexneutrala omklädningsrum och HBTQ-utbildningar för tjänstemän och politiker i hemstaden Söderhamn. Under de senaste fem åren har jag förlitat mig på Maria, en representant för den lokala regeringens barn- och utbildningstjänstemän.

Ja, vi vet allt

Jag har alltid varit medveten om min kvinnlighet. Maria delar med sig av sin historia om att växa upp i ett traditionellt svenskt hushåll som den yngsta av tre bröder. Båda föräldrarna var engagerade i sjöfartsnäringen; mamma var sjöman och pappa jobbade på marinbasen i Köpenhamn. Hon var bekväm i sitt eget sällskap, men hon var inte redo att berätta för någon om sin transstatus ännu. Enligt Maria brukade jag gå in i min mammas garderob direkt efter skolan så att jag kunde prova hennes kläder innan resten av familjen kom hem.” Att bära hennes BH, nylonsträvor och trosor gjorde henne omedelbart lugn.

Elisabeth Ohlson Wallin Partner

Maria hävdar att hon upplevde en djup känsla av isolering som barn och kämpade för att hitta svar på sina många farhågor om vem hon var och varför hon inte adopterades från födseln. Och när hon och hennes klasskamrater begärde skjuts hem från skolan, lånade rektorn och lärarna dem deras personliga fordon.

Transperson

När en individs internaliserade känsla av kön inte överensstämmer med deras yttre utseende eller deras juridiskt erkända könsidentitet, kallas detta transpersoners status. En individs motstånd mot den vanliga idén om kön och sexualitet kan ses som en förolämpning, men verkligheten att leva med en transgenderidentitet kan vara var som helst på ett kontinuum.

Om en transperson diagnostiseras med ihållande kinesis-inkongruens, kan kirurgiska och/eller medicinska ingrepp införlivas i deras vårdplan. Utöver transsexualism kan en könsutredning ställa ytterligare två, icke-binära diagnoser. Transsexualism försöker inte förändra en persons sexuella läggning, i motsats till vad många tror. Transpersoner har samma rättigheter som alla andra män att välja sin egen sexuella identitet, oavsett om den är heterosexuell, homosexuell, bisexuell eller icke-binär.

Ångest

Maria hävdar att hon blev inåtvänd och omedveten om sitt eget värde som vuxen. Hon diskuterar också en tumultartad tid i sitt liv när hon slutade gå till klassen och började ägna sig åt drogexperiment. Ungefär 40–50 % av transpersonerna har, enligt många studier och berättelser, allvarligt övervägt eller försökt begå självmord.

Maria lämnade jobbet som bokbindare och flyttade till Avesta där hon tog värvning i Frälsningsarmén. Hon träffade en kvinna som hälsade henne med en present och en familj på fyra barn. Efter år av bibelstudier gav hon sig ut på vägen som pastor som vägrade att ta med hbt-personer i sina predikningar om livet efter detta, könsroller och vikten av att etablera en stark familjeenhet. Tillsammans med sin fotoutställning Ecce Homo 1998 häktades Elisabet Ohlson Wallin för att ha använt utställningen som ett politiskt uttalande. Maria accepterar nu polisens beslut att inte inleda en utredning.

Maria ansträngde sig extra mycket för att lindra den oro hon var van vid, men detta ökade bara familjespänningen och ledde till Marias hälsoproblem. Hon startade den evangeliska rörelsen och förespråkade positioner som hattpredikant som vi nu finner extremistiska och nitiska men som hon initierade. Intellektuella inom teologin började fördöma Marias skrifter vid denna tidpunkt, vilket markerade början på slutet för henne. När hon började bråka slutade alla spela och Maria höjde rösten mjukt men bestämt. Maria gömde sig eftersom hennes kompatibilitet med hennes barns mor befanns bristfällig.

Räddningen

Maria träffade en ny kvinna vid namn Gunilla några år senare när hon reste med ännu en skilsmässa. Marias svägerska Gunilla utmanade henne om att ha nylonstrumpor under byxorna 2006, vilket fick Maria att gå ut offentligt och påbörja sin könsutredning året därpå. Att lagligt ändra ditt kön eller få könsbekräftande medicinsk eller kirurgisk vård var förbjudet om du föddes som en gåva i Sverige, trots att landet nyligen antagit könsneutrala kontrakt. Därför fick Maria skilja sig från Gunilla. År senare, den 22 juli 2017, efter att lagändringar gjorts gällande könsidentitet och könsuttryck, begåvade sig Gunilla och Maria.

Maria, nu 67, har hittat sann kärlek i sin livslånga kamrat Gunilla, som hon gifte sig med för inte så länge sedan. Hon har en framskjuten position i styrelsen för Kristdemokraterna Söderhamn, där hon är ganska aktiv. Fotografen Elisabet Ohlsson Wallins bok Altartavlan Paradiset från 2012 skildrade henne som en ängel i paradiset.

När min tid med Maria går ner, har jag funderat på de personliga katastrofer vi kan undvika om vi ständigt ägnar oss åt självreflekterande, kritisk analys av våra ideal och relationer. Jag har lärt mig mycket om naturens kraft och det mänskliga hjärtat, men jag har också lärt mig att kärlek är den ultimata segraren.

Elisabeth Ohlson Wallin vädjade till sin familj att inte resa medan hon låg på sjukhuset: “Gå inte på några resor just nu!”

Inlagd på sjukhus med syfilis får fotograf Elisabeth Ohlson Wallin syrgas dygnet runt så att hon kan fortsätta jobba. I ett Instagraminlägg uttryckte hon tacksamhet till Södersjukhusets team i Stockholm. “Ingen här verkade orolig eller olycklig. De har en lugnande närvaro och en förtjusande personlighet, men de har svårt att slappna av. Jag kommer personligen att intyga att jag är det.

Just nu känner jag mig helt säker. Ta inga resor kl. nu, och var försiktig.Ohlson Wallin, som precis har publicerats, säger till Aftonbladet att hon kunde ha det mycket bättre men är ganska trött. Att se de förödande effekterna av denna sjukdom från första hand lämnade ett outplånligt märke på mig. Hennes cynism om livet är normal, sa hon till media. Ohlson Wallins verk har visats i en rad viktiga utställningar, bland annat “Ecce homo” och “In hate we trust”, för att bara nämna två.

Elisabeth Ohlson Wallin Partner
Elisabeth Ohlson Wallin Partner

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *