Jessie Sommarström Familj – Jessie Sommarström, kissen som talar i regnbågar. Hon lagar mat för framtiden och har förmågan att ta fram den bästa smaken i varje grönsak. Möt den inspirerande kocken Jessie Sommarström, kreativ chef för Stockholms Urban Deli och finalist i årets Kock 2022-tävling. 27 juni 2022 A.
Renmark, Agneta, övers. Bilder av Petter Bülling Caroline Borg (Stylist) Det tog Jessie Sommarström hela en sommar att röja färdigt i boden på sin lilla Vaxholms bakgård så att hon kunde ta sig till jobbet när hon slutat gymnasiet. Sedan dess har hon arbetat i ett brett utbud av kök, från snabbmat till Michelin-restauranger som Sturehof och Esperanto.
Det är ett fantastiskt område där du kan fortsätta växa professionellt för alltid. Att vara kock, säger hon, är ett kreativt yrke där man får arbeta med det bästa av vad livet har att erbjuda: både mat och människor. Många minns Jessie från tv-programmet Kockarnas Kamp, där tittarna fick följa hennes resa från början av säsongen 2021 hela vägen till slutet, där hon till sist slutade på första plats. Det var tre väldigt hektiska, väldigt intensiva veckor – nästan som att gå till skolan för vuxna, men utan läxorna. Även om vi ständigt tävlade i en vänskapsmatch med tuppfäktning, fanns det alltid en underliggande och ömsesidig respekt mellan oss.
Sommarström, Jessie
F. 1 maj 1979. Familj: Mamma Gordon Grimlund och barnen Theo, 8, och Justus, 2,5. Resarö, en liten ö utanför Stockholms kust, är hemma. Kreativ ledare på Urban Deli, utvecklar morgondagens mat på Torsker Garden, och driver privata middagar tillsammans med sin man. Nuläget är följande:
längtar efter grön och hållbar mat och är en av åtta finalister till årets kock 2022. Matfilosofi: Vällagad med hjälp av hållbara råvaror som är bra för människor, planeten och klimatet. Eventuellt informera mig om: salta äppelpaj spetsad med sirap och havregryn. Ha en nära koppling till både inhemsk mat och importerat kött.
Jag är en kräsen, och jag skulle inte äta kött från ett djur som inte hade ett bra liv. Cracker jack: Kranvatten – vi har otroligt gott och högkvalitativt vatten i Sverige. Eftersom växtbaserade rätter vanligtvis kräver bara en touch av den femte grundsmaken, är umami, sojasås och miso två av de mest populära smakförstärkarna.
Intelligent, vänlig och aktivt involverad. Det är bort frn kern Jessie Sommarström har stått vid rodret för Urban Delis kreativa ledning de senaste åren. Urban Deli är en restaurang, salumeria och livsmedelsbutik i Stockholm med uppdraget att göra maten enklare, godare och roligare för stadens invånare.
Hennes mål är att alla livsmedel som serveras och säljs ska vara gjorda av råvaror som har producerats på ett miljömässigt och socialt ansvarsfullt sätt. Det är en speciell arbetsplats eftersom vi hanterar ett brett utbud av produkter, menyer och medarbetare.
Här samlas tillverkare, forskare, lantbrukare och entreprenörer från hela life science-sektorn för att hitta konkreta svar på svåra frågor. Faciliteterna inkluderar kraaler, försöksfält för frigående jordbruk och testkök. Jessie Sommarström har fått äran att ha utvecklat en svenskspråkig färs som en direkt följd av detta.
Färgerna är målade på de tre yttre baljväxter kerböna: grön och sur lupin, och raps. Den är helt enkelt kryddad med en nypa salt och ersatt vanlig köttfärs, men har en mycket mildare klimatpåverkan. På Urban Deli är det den enda färsen som används för att laga lasagne; med den blir rätten lika bra som när jag gör den hemma, så jag använder den där också.
Nyligen var även Jessie på plats och släppte en “grön” regnbgslax, som fötts upp på en cirkulär och klimatsmart insektsdiet och som i sin tur skulle trivas på överblivet grönt och trasig vass. Jessie hävdar att det luktar precis som deras favoritljusvax. Skål med Ponzu, säsongens grönsaker och lemonad för sommaren Här delar Jessie Sommarström med sig av sin hållbara matfilosofi över en skål svenskodlad lax, säsongsanpassade grönsaker, ingefärspicklad klrabbi och en skvätt citrus majonnäs.
Hon lägger sig tillbaka på soffan och skriver sina tankar med ponzusos för lite extra umamidjup. Sommarblommor Anledningarna till att regnbåge är Jessie Sommarströms favoritfisk i alla kategorier har med smak, hållbarhet och hälsa att göra. Det är de små valen vi gör varje dag som har störst inverkan på oss.
Vi åker köttlösa under veckan för att spara pengar till helgens fisk- och köttfest. När vi än väljer, säger hon, kan vi njuta av utsökt svenskt kött av hög kvalitet. Hennes entusiasm för svenska och närproducerade varor är påtaglig då hon skryter: “Vi har världens tuffaste djurskyddslagstiftning och extremt fina produkter som är odlade med ett minimum av kemikalier.”
Jessie fortsätter, “Jag gör allt jag kan för att stötta våra svenska bönders och lagars genom att köpa det som är i säsong istället för att importera.” När våra svenska björnar smakar så här gott på hösten, skulle Jessie på sin sida inte drömma om att köpa exotiska björnar från andra sidan världens geografiska centrum.
Alltid gott i kylen; alltid goda råd om vad som helst, säger jag. Våld och död På helgerna driver Jessie Sommarström och hennes man, Gordon Grimlund, som också är knock, en privat middagsaffär. – Vi träffades i Sturehofs kök och upptäckte att vår gemensamma kärlek till mat är djup. Det blir några lunchpauser och en och annan gräl, men överlag kommer det att vara ett nöje att arbeta tillsammans.
Han är åtminstone en stabil grund runt vilken hon kan bygga sina tävlingsambitioner. I en tuff tävling som avgörs den 15 september på Stockholms Annexet har hon för andra gången kvalat in till sista omgången av 2022 års kock. Det skulle vara uppfyllelsen av en livslång dröm om jag äntligen skulle försvara min titel, och jag skulle inte känna något annat än glädje och tillfredsställelse vid utsikten.
Enligt Jessie är den kreativa processen som helhet det som betyder något, inte bara själva tävlingen. Om hon vann på lotteriet skulle hon kunna sprida sin gröna matfilosofi och förhoppningsvis inspirera andra. Jag hoppas att det ska vara enkelt och roligt att göra hållbara val så att vi slipper plöja under gräset och ge plats åt de större blommorna.